Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské muzeum láká na nové přírůstky mezi historickými motocykly

Technické muzeum v Brně získalo nově do své sbírky historické motocykly z let 1925 až 1964. Motorky české, anglické i americké výroby jsou součástí expozice Brno na dvou kolech, která mapuje vývoj Grand Prix.

Novinkami v brněnském muzeu se staly hned čtyři motocykly. Americký Indian Scout 600, anglický Matchless G 80, Praga 500 BD a JAWA 500 OHV ve sbírce oboru Historická vozidla a spalovací motory Technického muzea v Brně dosud chyběly. Ve své době byly přitom hojně využívané.

„Motocykly Praga 500 BD a JAWA 500 OHV ilustrují velmi kvalitní úroveň konstrukce českých motocyklů v meziválečném období, která obstojí i ve srovnání se zahraniční značkou, reprezentovanou motocyklem Indian Scout 600," vysvětlila kurátorka Technického muzea v Brně Sylvie Zouharová Dyková. Především motorky Indian se u nás dočkaly velké obliby, což potvrzuje množství servisů a prodejen, které v Československu v letech 1920 až 1939 fungovaly.

Nové přírůstky doplní stávající expozici Brno na dvou kolech, jež zachycuje historii silničních závodů v Brně již od toho prvního, který se odehrál roku 1903. Od padesátých let minulého století se motorky navíc staly také neodmyslitelnou součástí Masarykova okruhu. Většina exponátů, které na návštěvníky čekají v hlavní budově muzea v Králově Poli, je zapůjčena ze soukromé sbírky Václava Svobody. K vidění jsou mezi nimi čeksé i zahraniční stroje včetně dvou motocyklů z produkce Metalexu, které jsou v současné době vystavené už jen málokde.

Ohodnoť článek

Foto Technické muzeum Brno

Štítky technické muzeum, motorky, výstava, motocykl, muzeum, Technické muzeum v Brně, Brno, Grand Prix, Jawa 500 OHV, Meziválečné období, Praga, Indian Scout, Václav Svoboda, Metalex, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské muzeum láká na nové přírůstky mezi historickými motocykly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.