Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přijde Beethoven i Čapkova Matka. Národní divadlo Brno chystá osmnáct premiér

Celkem osmnáct premiér si pro nadcházející sezonu připravilo Národní divadlo Brno. Diváci ocení také nový systém předplatného, ve kterém si mohou zvolit preferovaný žánr i to, kdy do divadla chtějí chodit.

Brněnské národní divadlo představilo po dlouhé hrací pauze podzimní a jarní data osmnácti premiér. Některá z představení mají herci a tanečníci nastudovaná už z dřívějška, uzavření divadel kvůli vládním opatřením jim ale dosud znemožňovalo předvést je veřejnosti. První premiérou bude balet Stabat Mater k poctě Pavla Šmoka, který se uskuteční 3. září v Mahenově divadle.

„Věřím, že se již brzy budeme moci setkávat jinde než ve virtuálním prostředí. Představení našich plánů tak vnímáme především jako signál naděje, že se navzdory těžké situaci nevzdáváme a hledíme do budoucnosti s jistým optimismem,“ svěřil se ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Matka, Otello i Popelka

Činohra v Národním divadle Brno se ponese v příhodném dramatickém duchu. Diváci budou moci zhlédnout představení Amfitryon od Molièra, Smutek sluší Elektře i Čapkovu Matku. „Prožitek posledního roku nemohl neobnovit naši citlivost pro drama a náš nový dramaturgický plán z toho bezezbytku vychází,“ přiznal umělecký šéf činohry Milan Šotek

Na první premiéry se těší také operní scéna divadla. „Téma letošní sezony spojuje společné téma „Jít za hlasem srd­ce…“, jak jej trefně vystihla dramaturgyně Janáčkovy opery Patricie Částková,“ řekl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman. Ta láká na Mozartovu Kouzelnou flétnu, Otella i Řecké pašije.

Balet Národního divadla Brno se v nové sezoně vrátí k již nastudovaným, ale neodpremiérovaným titulům Stabat Mater a Beethoven, který uctí 250. výročí narození hudebního génia. Zároveň po více než třiceti letech představí balet Sergeje Prokofjeva Popelka v choreografii Markéty Pimek Habalové. 

S novou sezonou přichází také nový systém předplatného. Diváci si budou moci zvolit preferovaný žánr i to, zda chtějí chodit do divadla ve všední dny nebo o víkendech. Předplatitelské skupiny se také dají kombinovat, předprodej začne 3. května.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky divadlo, národní, opera, činohra, balet, sezona, představení, Národní divadlo Brno, Ludwig van Beethoven, Pavel Šmok, Mahenovo divadlo, Martin Glaser, Popelka, Sergej Sergejevič Prokofjev, Jiří Heřman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijde Beethoven i Čapkova Matka. Národní divadlo Brno chystá osmnáct premiér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.