Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Nejsme stádo, znělo sborově Zelňákem. Lidé demonstrovali za zrušení opatření proti koronaviru

Během úterního státního svátku lidé oslavovali svobodu a demokracii trochu jinak než obvykle. Více než stovka Brňanů se rozhodla na Zelném trhu demonstrovat proti vládním opatřením, která podle nich nejsou v souladu s Listinou základních lidských práv a svobod. Podle řečníků vláda v občanech vyvolává pouze strach a nejistotu s cílem poslušnosti všech občanů. Celé shromáždění proběhlo podle policistů bez komplikací.

Brněnským Zelným trhem se v úterý odpoledne rozezněla hymna České a Slovenské republiky, kterou setkání začalo. Organizátor akce Tomáš Franzki hned po zahájení demonstrace vyzval všechny zúčastněné, aby si nechali roušky a chovali se slušně. Mnoho z účastníků ovšem chybějící rouška příliš netrápila. Události, kterou pořádálo Občanské hnutí, přihlížely desítky policistů. Na pódiu se vystřídalo několik řečníků. 

Vláda nám lže, tvrdí organizátor protestu

Odpůrci vládního jednání si vytyčili několik cílů. Vyžadují například zrušení testování zdravých či bezpříznakových občanů nebo okamžité zrušení všech zákazů, které ovlivňují běžný sociální život či běh ekonomiky státu. Zúčastnění byli přesvědčení o tom, že stát manipuluje se skutečnými čísly počtu nakažených, nemocných a hospitalizovaných. 

„Proč nám, pane Babiši, lžete? Tvrdíte, že něco otevřete za nějakých podmínek, ty tady jsou a stejně se nic neděje. Kvůli vám, lidé trpí, hladoví, nemají kolikrát práci a nemají peníze na nájem. Jak si vůbec můžete dovolit brát občany České republiky jako svoje rukojmí. Nejsem antirouškař a nepopírám virus, ale můj lékař mi řekl, že mi rouška škodí, a já jednám na doporučení svého lékaře. Žádná vláda mi nebude říkat, jak mám dýchat, nebo nemám dýchat,“ zlobil se Franzki. 

Strach, panika a nejistota

Podle řečníků vláda v občanech vyvolává pouze strach a nejistotu s cílem poslušnosti všech občanů České republiky. „Postavme se těm, kteří v nás chtějí vidět pouze poslušné plátce daní, aby nemohli promrhat státní rozpočet. Máme právo na odpor, nenechme si ho tedy vzít. Dopady této situace budou drastické pro nás všechny, kteří budeme muset splácet ty obrovské vládní dluhy. Je rozumné otevřít všechny školy, zrušit zákaz vycházení a je rozumné otevřít obchody a služby, byť by tam byly třeba omezení z hlediska počtu zákazníků. To, co vláda nařizuje má jen jeden smysl, a to vyvolat strach, a v důsledku toho poslušnost občanů. Snad nezruší i svobodné volby,“ promlouval k lidem jeden z přednášejících Zdeněk Koudelka 

Podívejte se na Slováky

Podle demonstrantů jsou opatření protizákonná a nekorespondují s Listinou základních práv a svobod. Prý jsou omezující a likvidují zdravé a potřebné mezilidské vztahy. „V sousedním Slovensku došlo k politickému a údajně dobrovolnému testování antigenními testy. Byl to podvod v hodnotě více než 100 milionů eur. Důsledky? Politická selekce obyvatelstva na pozitivní a negativní, na testované a netestované. Nouzový stav je využíván k tomu, aby se zavedly protizákonné opatření proti vlastním občanům. Cílevědomě se likvidují zdravé mezilidské vztahy, ekonomika, zdravotnictví, živnostníci, křesťané. Mnoho lidí se ocitlo na hranici bídy,“ uvedl biskup byzantského katolickéhopatriarchátu Timotej.

Nejsme stádo, křičel dav

Dav protestujících souhlasně podporoval slova jednoho z řečníků, z kterých vyplývá zrušení všech dosavadních opatření proti koronaviru. Kdyby se žádná opatření neprovedla, žádnou škodu by to podle nich nenapáchalo. „Když někoho přejede auto, tak není obětí autonehody, ale obětí koronaviru. Chápete tu pitomost, přátelé? Je to sprostá lež, kterou nám servíruje ministerstvo zdravotnictví. Už na jaře nám lhali, že prý půjde o životy, když se neudělá lockdown. Počet úmrtí je dokonce nižší než v předešlých letech. Proč naše mainstreamová média neukazují země, kde nejsou zavedená žádná opatření? Kdyby se žádná opatření neprovedla, tak by se nestalo vůbec nic. Vláda z nás potřebuje udělat nemyslící stádo. Chovejme se jako svobodní občané,“ vyzýval všechny zúčastněné Koudelka. Demonstranti řečníka Koudelku podporovali sborovým výkřikem „nejsme stádo!“ opakujícími se pořád dokola.

Demonstrující si stěžovali také na komunikaci vlády. Ta podle nich není k občanům důstojná, nelíbí se jim, že vláda s lidmi komunikuje jako s dětmi v mateřské školce. „Prosím vás, pane Babiši, nemusíte mi říkat, jak si mám umývat ruce. Tohle jsou základní priority, které učí každý rodič své dítě,“ řekl Franzki. Podle něj by děti neměly nosit roušku, mohly by prý přijít o imunitu. 

Podle policistů proběhlo celé shromáždění zcela bez komplikací. Na místě shromáždění pracovali členové antikonfliktního týmu. „Pořadatelé na jejich výtky v případě náznaků protiprávního jednání, především nošení ochrany dýchacích cest, pružně reagovali. V pro shromáždění vymezeném prostoru bylo asi kolem stovky aktivních účastníků, další pak shromáždění sledovali v patřičných rozestupech z horní části přilehlého Zelného trhu. Policisté nebyli nuceni zasahovat," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Tomáš Franzki, Zdeněk Koudelka, koronavirus, vládní opatření, demonstrace, Zelný trh (Brno), vláda, COVID-19, rouška, Brno, Slovensko, Andrej Babiš, Občanské hnutí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Nejsme stádo, znělo sborově Zelňákem. Lidé demonstrovali za zrušení opatření proti koronaviru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.