Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Moravská galerie vykupuje designové kousky, svá díla může přihlásit kdokoliv

Rozpočet na útraty

Na nákup si Galerie vyhradila slušný obnos dva a půl milionu korun. Slibují přitom preferovat díla do ceny 150 tisíc. Pokud svá slova naplní, pořídí si tak alespoň šestnáct nových designových kousků. Známí i neznámí designéři už mají čas méně než měsíc – 6. září se brány přihláškám uzavřou a žádná další neprojde. Zářijový termín je od Galerie vstřícným gestem.

Původní deadline totiž plánovali už na 15. srpna. „Vzhledem k tomu, že někteří designéři jsou v zahraničí nebo dokončují zajímavé práce, které by chtěli do open callu přihlásit, rozhodla se Moravská galerie výzvu prodloužit,“ vysvětlila mluvčí Michaela Paučo.

Kdo svůj výtvor už přihlásil?

Od koho jsou díla, která budou soupeřit o prestižní místo ve sbírce? To drží galerie v tajnosti. „Rozhodli jsme se pro tento logický krok na základě zachování stejných podmínek a příležitostí pro všechny přihlášené,“ vysvětluje produkční marketingu Daniela Křižanová. Zveřejněná jména by prý mohla působit jako předvybraní favorité a nezveřejnění by podle ní mohli naopak být zklamaní.

Z toho, co galerie naznačuje, to však vypadá, že půjde o zavedená jména lidí, kteří s Galerií již spolupracují, i o úplné nováčky. Galerie totiž s nabídkou open callu oslovila i vybrané vysoké školy. Šanci mají zkrátka dostat všichni. Proto galerie zvolila systém otevřeného open callu, namísto běžnějšího kurátorského výběru, kdy instituce oslovuje autory přímo a poté jedná o ceně.

Dvě kola kritiků a pak showtime

V první vlně hodnocení děl se na kritiku vrhnou zástupci odborné veřejnosti. Definitivní výběr pak bude na bedrech expertů a odborníků. A bude z čeho vybírat. Podle Paučo je nyní přihlášeno už 126 kousků. Vítězná díla si užijí své minuty slávy na říjnovém Designbloku 2020 a pak zamíří do Uměleckoprůmyslového muzea, které Galerie znovuotevírá.

„Největším přínosem pro designéry v jakékoliv době, nejenom v době krize, je dát jim práci, udělat jim výstavu, nebo si koupit některé z jejich děl,“ říká ředitelka Designbloku Jana Zielinski. Být součástí této události nákupu současného designu je podle ní pro projekt čest a radost.

Brno jede

Za vznikem nápadu stojí dvě hlavní motivace. Jednak z potřeby doplnit akvizice současného designu. „S tím, že jsme chtěli dát prostor všem současným designérům,“ zmiňuje Paučo. A za druhé z pocitu, že by v době koronavirové tvůrce rádi podpořili.

Pražský umělecký kolega – Národní galerie Praha – hodnotí nápad jako bohulibý. „Je skvělé, že se tím podpoří mladí umělci, obohatí sbírky galerie a zviditelní současné umění obecně,“ domnívá se mluvčí Eva Sochorová. V Národní dle jejích slov nic obdobného momentálně nechystají. Soustředí se na dva výstavní projekty s vernisáží v září, které byly posunuty kvůli koronaviru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, design, Moravská galerie, open call, umění, galerie, Místodržitelský palác, Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská galerie vykupuje designové kousky, svá díla může přihlásit kdokoliv  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.