Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Univerzitní kino Scala ovládne 15. ročník festivalu španělského filmu La Película

Již 15. ročník filmového festivalu La Película proběhne v Brně v kině Scala 24. až 26. února. Festival nabídne divákům kromě filmů ze Španělska i tvorbu z Pyrenejského poloostrova, Latinské Ameriky a dotkne se i historie a současnosti Kuby. Kromě Scaly poběží program festivalu zároveň v kinech v Ostravě a Hradci Králové. V Praze festival probíhal minulý týden.

Brněnský program zahájí drama guatemalského režiséra Jayra Bustamanteho Chvění, ve kterém je muž Pablo rozpolcen mezi světem tradiční hluboce věřící rodiny a odlišnou, osvobozenou existencí svého milence z města. Dále návětěvníci uvidí například španělský film Bolest a sláva režiséra Pedro Almodóvara, ve kterém hraje Antonio Banderas roli slavného filmového režiséra Salvadora Mallo, který přemýšlí o svých životních rozhodnutích, zatímco se kolem nej hroutí jeho svět. Kromě hraných filmů je na festivalu zastoupen i animovaný film dokumentárním snímkem Buñuel v želvím labyrintu, který kombinuje animaci s reálnými záběry a rekonstruuje natáčení Buñuelova filmu Země bez chleba (1933). 

Souběžně s festivalem probíhá ve Scale také výstava „Španělská klasika v Čs. Plakátu“, která zde zůstane k vidění do konce dubna. Výstava představí přes dvě desítky výtvarných plakátů předních československých výtvarníků vytvořených pro španělské filmy, které byly uvedeny v tuzemských kinech do roku 1989.

Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a Kino Světozor. Lístky na všechna představení jsou k dispozici na pokladně kina i online. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto festival La Película

Štítky filmový festival, kultura, Španělsko, Scala, kino, festival, film, La Película, Praha, Kuba, režisér, Latinská Amerika, Iberský poloostrov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitní kino Scala ovládne 15. ročník festivalu španělského filmu La Película  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.