Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní trhy v Brně otevírají své brány. Letos si na Turbomošt zajdete až do 5. ledna

Brněnské vánoční trhy jako místo setkávání s vašimi blízkými. Kouzelná atmosféra, živá hudba, gastronomické požitkářství, zábava pro rodiny s dětmi. Zážitek – to je oč v Brně jde především. Užijete si živé centrum na všech čtyřech náměstích! A pozor – na dvou zůstanou stánky s občerstvením až do 5. ledna, takže si město Brno můžete užít bez předvánočních stresů, ale stále s vánoční výzdobou a něčím dobrým k snědku a pití pod širým nebem.

Pomalu to zase začíná

Vánoční atmosféra nejen že ťuká na dveře, ale čím dál více se už neodbytně dobývá do předsíně. Letošní Adventní trhy jsou však již téměř v plné polní. Už dvaadvacátého listopadu se brány otevřou úplně a Brňáci i mimobrněnští se tak budou moci ponořit do adventu plnými doušky. 

Bruslák pod Joštem bude veřejnosti otevřen 27. listopadu v 17.00 hodin. Ledová plocha o velikosti 860 m2 pojme 80 bruslařů. Bruslit se bude ve čtyřech dvouhodinových blocích od 10.00 do 21.00 hodin, po každém bloku následuje hodinová přestávka na úpravu ledu. Vstupné zůstává stejné jako v předchozích letech. Dospělí zaplatí za blok 100 korun, děti do 6 let bruslí zdarma. Děti od 6 do 15 let, senioři a držitelé ZTP/P průkazů platí 60 korun. Nové je zázemí pro přezouvání s úložnými boxy a pokladna s půjčovnou bruslí. Na Štědrý den se bude bruslit od 10.00 do 14.00 hodin a na Silvestra až do 22.00 hodin. Na Nový rok bude bruslák zavřený. Od ledna bude ranní blok od 10.00 do 12.00 hodin sloužit pro bruslení zdarma dětí a žáků mateřských a základních škol zřizovaných městskou částí Brno-střed.

Na rozsvícení vánočního stromu si však budeme muset ještě další týden počkat, a to na 29. listopadu, kdy se v šest hodin na jehličí bílovické jedle rozzáří světýlka. Hutnou vánoční atmosféru si letos jako obvykle budete opět moci vychutnat nejen na Zelném trhu a náměstí Svobody, jako již dříve se do vánočního veselí zapojí také Dominikánské a Moravské náměstí s kluzištěm pro krasobruslaře i nové Martiny Sáblíkové. 

Náměstí Svobody

Středobod Brna se již brzy přemění v obrovské voňavé tržiště. Svoboďáček i Turbomošt vám však letos provoní i začátek roku 2020, trhy totiž potrvají až do 5. ledna. O zahřívání v podobě voňavých drinků se postará zbrusu nový Zimní bar, který se bude skládat ze tří střech a tří barů. Oblíbené nápoje si už pátým rokem budete moci vychutnat z vratných hrníčků i kelímků s již tradičním designem. Letos se však těšte i na dva nové vzory. Krom klasických vratných nádob nabídne stánek TIC také autorské hrníčky. Ty letošní si vzal na starost abstraktní výtvarník Pavel Hayek a design bude připomínat látku s puntíky ve třech barevných provedeních. 

Stánky s občerstvením na náměstí Svobody po 23. prosinci:

29. 11.
– 23. 12. 10:00 – 21:45 hod
24. 12. 10:00 – 13:30 hod
25. 12. – 30. 12. 13:00 – 18:00 hod
31. 12. 13:00 – dle zájmu
1. 1. zavřeno
2. 1. – 5. 1. 13:00 – 18:00 hod

Řemeslné stánky ve východní části náměstí budou v provozu do 23. prosince každý den od 10:00 do 21:45 hodin.

K dobré náladě na náměstí Svobody přispěje každodenní hudební program, Brno totiž není zapsané v Síti kreativních měst UNESCO v oblasti hudby pro nic za nic. Pódium se zde bude přímo prohýbat pod počtem koncertů, vystoupení pro děti i dospělé i zpívání koled.

Mezi taháky letošních vystoupení bude patřit například Ondřej Ruml, Čankišou, Pokáč, Věra Špinarová Tribute, Poutníci a další, Adventní koncerty České televize, dětská školní vystoupení, Čtení dětem, nebude chybět ani Mikuláš a koledy. Program na pódiu bude poprvé také na Silvestra, konkrétně od 18 do 21 hodin a zakončí ho světelná show. Celkem je letos na programu 129 živých vystoupení!

Na stáncích nakoupíte až do 23. prosince stylové dárky a během festivalu December Design Days (16. – 23. prosince) i designové od lokálních značek. O Vánocích myslíme nejen na své nejbližší, ale i na potřebné. Proto zde budete moci tradičně přispět na sbírku Českého červeného kříže a dalších vybraných charitativních organizací.

Dominikánské náměstí

Adventní delikatesy si zde vychutnáte:
29. 11. – 23. 12. 10:00 – 21:45 hod
24. 12. 10:00 – 13:30 hod
25. 12. – 30. 12. 13:00 – 18:00 hod
31. 12. 13:00 – dle zájmu
1. 1. zavřeno
2. 1. – 5. 1. 13:00 – 18:00 hod

Alternativa k rušnému Svoboďáku je komornější a intimnější Dominikánské náměstí. To nabídne především gastrozážitky, ale i zábavu pro děti.  Opět tu najdete Ježíškovu poštu a na Vánočních dílnách si budete moci s dětmi vyrobit něco krásného na stromeček nebo snad i pod něj.

Letos zábavu pro děti rozšíří i Zimní kino, v jehož rámci se budou promítat osvědčené i nové pohádky a animované filmy. Zoo koutek nebo Halouzkův betlém jsou taktéž prověřené hity. Pokud však máte zvířátka raději na talíři a nepohrdnete ani bezmasými delikatesami, rozhodně se budete mít na co těšit. K místním gastrostálicím patří patří fish and chips, dále například slovenské smažené pirožky, langoše, palačinky, bramboráky či oštiepok.

Zelný trh

Zelňák rozhodně prázdný rozhodně nezůstane. Krom jídla a pití tady jako každý rok najdete více než polovinu stánků s řemeslnou výrobou lokálních tvůrců. Najdete zde dárkové a dekorační předměty, tradiční kováře, ale i nadační stánky neziskových organizací. Letos se jich zde vystřídá celkem 21, jako například Nadační fond Vrba, Modrá beruška, Společnost pro ranou péči, Dům pro Julii, Organizace nevidomých a další. Prostřednictvím velkého adventního kalendáře umístěného u podia pak těmto organizacím město předá 24 dobrých skutků.

„K umocnění tohoto zážitku na tržišti připravujeme dekorace v duchu starých tradičních Vánoc, v hlavní roli tak budou perníčky, dřevěné ozdoby, sláma a další přírodní materiály. K tomu útulné dřevěné stánky, prodejci v lidových kostýmech, pouliční  muzikanti vybízející přítomné ke společnému zpěvu lidových písniček nebo koled a prostor pro dobré skutky, které k Adventu neodmyslitelně patří,“ upřesnila Eva Skácelová, koordinátorka Adventu na Zelňáku.  

Pódium na Zelňáku bude patřit i dětem. Během adventu zde vystoupí děti a a žáci mateřských a základních škol z Brna i blízkého okolí, ale doplní je i swingové, folkové, pop-rockové kapely. Každou adventní sobotu se tady u rozsvěcení svic bude konat zpěv rorátů.  

Moravské náměstí 

Advent na Moraváku bude i letos charakterizovat centrální bar na kašně, šapitó, jurty, bohatý kulturní program a vyhlídkové kolo. V šapitó najdete stánky s krásnými rukodělnými tradičními i moderními výrobky a dárky, dobrotami, gastro specialitami i vánočními dekoracemi. Zahřát se budete moci v Čajovo-kávovém baru v jurtě. Novinkou bude jurta věnovaná záchranné stanici Ptačí centrum o.p.s., ve které najdete spoustu zvířátek, vzácných i těch opuštěných z domácích chovů.

Pro Advent na Moraváku je typický výrazný hudební program, který i letos vznikal ve spolupráci s klubem Stará pekárna, kde uslyšíte balkánské rytmy i blues a to až do 22. hodiny. Rozhýbat boky budete mít možnost ve swingové a  rock´n´rollové tančírně.

Za hudbou ale i divadlem vyražte do Kulturního šapitó. Tady se zabaví jak dospělí, tak jejich ratolesti. Každou sobotu a neděli od 15.00 hodin v něm děti najdou pohádková představení. Na místě se rozjede i kolotoč a vánoční vláček a pro ty úplně nejmenší bude připraven vyhřívaný Baby Point se zázemím pro kojení, přebalovací pult, dětská jídelní židlička a mini hrací koutek.

Adventní dobro

Vánoce jsou ideální čas k tomu, abychom udělali nějaké dobro. Velký prostor na adventu proto najdou i neziskové organizace. Na Moravském náměstí se jich letos vystřídá hned 13 a koupí drobného výrobku budou moci lidé pomoci potřebným. Svou jurtu bude mít například Hospic sv. Alžběty, Hnutí DUHA, psí hospic Dejte nám šanci a opět také PARAcentrum Fenix.

V jurtě Charitativního antikvariátu najdete letošní novinku. Všichni, kdo budou chtít udělat někomu radost budou mít možnost napsat pozitivní vánoční přání, která následně poputují do domovů důchodců a dětem do dětských domovů kteří nemají rodinu, jež by jim krásné svátky popřála. 

Advent z výšky, v podzemí a po celém Brně

Odkud vánoční Brno uvidíte nejlépe? Krom velkého vyhlídkového kola, které na Moravském náměstí stojí už od října, se bude dát na krásy adventního Brna podívat ještě z jednoho vysokého bodu. Hemžení lidí na Zelném trhu se vám jako miniatura rozprostře před očima z výšky staroradniční věže, která bude mít k této příležitosti pozměněnou otevírací dobu. 

December Design Days
16. – 23. 12. 2019
Vyhlídkové jízdy Brnem
Funkcionalismus – 7. 12. a 14. 12. – 10 a 13 h
Slavné vily – 1. 12., 8. 12. a 15. 12. – 10 a 13 h
Adventní procházky
Kláštery v centru Brna – 30. 11., 7. 12., 14. 12. a 21. 12. – 14 h
Brněnské betlémy – 27. 12. – 16 h
Adventní věž Staré radnice
Prosinec po – čt 14 – 20 h, pá 12 – 22 h, so 10 – 22 h, ne 10 – 20 h

Pokud dáváte přednost spíše podzemí, všechny tři brněnské pamětihodnosti pod povrchem Brna na vás bude čekat velmi příjemná teplota. Velmi zajímavé prohlídky nabízí také kláštery a betlémy.

Až vám dojdou síly na chození, usaďte se do vyhřáté sedačky našeho turistického minibusu a kochejte se pohledem na brněnský funkcionalismus a slavné vily. Pro předvánoční katarzi vám zpřístupníme i Káznici na Cejlu, kde můžete vzpomenout na všechny ty, kteří neměli takové štěstí a museli zde trpět.

A pro následné zlepšení nálady se zastavte zase zpátky na horký voňavý drink do vánočního hrníčku na některé z brněnských náměstí nebo si vyberte z programu na webových stránkách.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistické informační centrum Brno

Štítky Adventní trhy, Vánoce, Brno, nákupy, turbomošt, dárky, kolo, zábava, advent, jurta, nápoj, silvestr, Zelný trh (Brno), Moravské náměstí, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy v Brně otevírají své brány. Letos si na Turbomošt zajdete až do 5. ledna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.