Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SMS jízdenky si Brňané koupí třemi způsoby

Prozvoněním, přes aplikaci nebo zasláním textové zprávy. Tak si budou moct Brňané už od pětadvacátého listopadu pořídit SMS jízdenku. Dopravní podnik o tom cestující informuje pomocí letáků a nálepek ve vozidlech. Připravil také informační kampaň na webu.

Klasickou variantou nákupu je zaslání textové zprávy. „Lidé pošlou SMS a do dvou minut lístek obdrží. Je však nutné, aby měli povolenou službu Premium SMS,“ informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Zaslání SMS

Tvar pro zprávu je BRNO v případě devětadvacetikorunové jízdenky s platností hodinu a čtvrt a BRNOD pro doklad v ceně devětadevadesáti korun, na který mohou lidé jezdit celý den. Kód pak pošlou na telefonní číslo 90206. „Cena objednávkové zprávy závisí na tarifu operátora, který cestující má,“ sdělila mluvčí.

Posílání zpráv se zamlouvá třeba Anně Šulcové. „Dělala jsem to tak už v Praze. Nemám chytrý telefon, takže si žádnou aplikaci stáhnout nemůžu. A prozvánění mi přijde příliš složité,“ zdůvodnila. Dodala, že přidaná částka za odeslanou objednací zprávu jí nevadí. „Naopak výhodou je, že nemusím mít hotovost nebo složitě hledat automat, který často nefunguje,“ řekla Šulcová.

Prozvonění speciální linky

Další možností nákupu lístku je prozvonění telefonního čísla 910 902 029 pro levnější nebo 910 902 099 pro dražší doklad. „Lidé si však předtím musí své telefonní číslo zaregistrovat na lince 910 902 000 nebo na internetové stránce www.na-zavolanou.cz,“ uvedla Hailichová.

Aplikace pro mobil

Třetím způsobem, jak si SMS jízdenku opatřit, je bezplatní stažení aplikace Sejf do mobilu s operačním systémem Android nebo iOS. „Lístek pak pořídíte na třemi kliknutími,“ podotkla mluvčí. Tento způsob zaujal například Brňana Jiřího Dudka. „Za největší výhodu považuji, že si nemusím pamatovat žádné kódy nebo telefonní čísla,“ vyzdvihnul Dudek.

SMS jízdenku si mohou pořídit jen lidé se SIM kartami českých mobilních operátorů. Umožní jim jízdu na linkách jedna až devětadevadesát v tarifních zóna sto a sto jedna. „Cestující jsou zároveň povinni do vozu nastoupit už s doručeným lístkem. Pokud by si zprávu smazali, mohou požádat o duplikát zasláním kódu BRNOA na číslo 900 06 03. Zaplatí za něj tři koruny,“ upozornila Hailichová.

Při přepravní kontrole pak musí lidé revizorovi ukázat nejen samotný text přijaté SMS jízdenky, ale také zprávu o provedené kontrole SMS lístku, čímž umožní ověření jeho platnosti. „Pokud tak neučiní, budou považováni za cestující bez platného jízdního dokladu,“ uzavřela mluvčí.

ČTĚTE VÍCE V Brně si půjde koupit SMS jízdenku poprvé 25. listopadu

Autoři

Štítky sms jízdenky, Dopravní podnik města Brna, tramvaj, SMS, Brno, Anna Šulcová, Praha, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SMS jízdenky si Brňané koupí třemi způsoby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.