Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

České dráhy koupí pro jižní Moravu sedm jednotek

České dráhy (ČD) uzavřely smlouvu se Škodou Vagonkou na nákup sedmi jednotek RegioPanter pro Jihomoravský kraj. Vlaky za 943 milionů korun začnou jezdit v regionální dopravě nejpozději od poloviny roku 2015, staré pantografy by měly nahradit na trati z Brna do Letovic.

„Nové elektrické nízkopodlažní jednotky výrazně zkvalitní cestování na této důležité a velmi vytížené lince, kde z poloviny nahradí čtyřicet let staré soupravy,“ uvedl ředitel odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman. ČD na této lince, která vede i přes okresní Blansko, od loňského prosince zavedly ve špičce interval 15 minut.

Pět jednotek bude třívozových a dvě dvouvozové, jedná se o řady 640 a 650, které mohou jezdit na obou proudových systémech, které se používají na území České republiky.

Od loňského roku jezdí jednotky RegioPanter například v severních Čechách, na Královéhradecku a Pardubicku, v Olomouckém a Jihočeském kraji.

„Nová vozidla budou na rozdíl od současných provozovaných bezbariérová, budou mít dostatek místa pro kočárky a kola a mají i audiovizuální informační systém. Ve vozech je klimatizace. První vozidla už by měla začít jezdit příští rok v létě,“ uvedl Toman.

Jednotky mohou jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Ve dvouvozové je 145 míst k sezení, v třívozové 237. „RegioPanter je také velmi bezpečné vozidlo, které jako jedno z prvních svého typu splňuje přísné 'crashové' normy,“ uvedl Toman.

Jižní Morava se tak zařadí ke krajům, kde už ČD nasadily v minulých letech nové elektrické jednotky či motorové vozy.

Zdroj: ČTK
Foto: www.cd.cz

Štítky České dráhy, Jihomoravský kraj, RegioPanter, Ivo Toman, Škoda Vagonka, Brno, Letovice, Česko, Blansko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy koupí pro jižní Moravu sedm jednotek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.