Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnský dopravce změny v jízdních řádech nechystá. Za cestu si připlatí cyklisté

Šaliny, autobusy i trolejbusy budou v jihomoravské metropoli jezdit po stejných trasách. Dopravní podnik města Brna (DPMB) slíbil, že jízdní řády upravovat nebude a cestující si tak nebudou muset zvykat na žádné větší změny. Novinka čeká cyklisty s předplatní jízdenkou, kteří za svezení kola nově zaplatí.

Od neděle 10. prosince dopravní podniky po celém Česku změní jízdní řády. V jihomoravské metropoli ale na cestující velké novinky nečekají a vše zůstává při starém. „Nebudeme měnit zavedené trasy nebo omezovat parametry linek. Ve velkém měřítku nebudeme zasahovat ani do jízdních řádů,“ uvedl dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Drobná omezení na Brňany čekají zejména v jižní části města kvůli rozkopaným ulicím. „Jen v jednotlivých případech dojde k nepatrným technickým změnám například v souvislosti s úpravou jízdních dob v oblastech, kde evidujeme častá zpoždění,“ dodal.

Příští rok na jaře dopravce obnoví provoz tramvajové linky číslo 4 až do Obřan. Od letních prázdnin totiž vozy končí na Tomkově náměstí, přes které se kvůli stavebním pracím dál nedostanou. Prodloužení čeká také trolejbusovou linku číslo 30 až do Soběšic, kam doposud zajížděl autobus z Králova Pole číslo 43. Obě trasy se tedy sloučí v jednu delší, ale lidé žádné změny v dopravě nepocítí.

Kolaři si připlatí

Donedávna cestující s předplatními jízdenkami přepravovali bicykly brněnskou hromadnou dopravou zadarmo. Tomu je ale od 1. prosince konec. „Za převoz kola jsme začali účtovat plné jízdné. Brno bylo v republice jediným městem, které bezplatný transport nabízelo. Někteří toho ale často zneužívali a blokovali vjezd kočárkům, jejichž přeprava je prioritou,“ vysvětlil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Sváteční provoz

Na Štědrý den pojedou všechny spoje podle jízdních řádů pro soboty, od patnácté hodiny je ale postupně nahradí noční autobusové rozjezdy. Na Boží hod vánoční a svatého Štěpána vozy vyjedou podle sobotních jízdních řádů bez podvečerního posílení. Na Silvestra se lidé taktéž svezou podle jízdních řádů pro soboty, od osmé večer ale vyjedou noční autobusy s posilami v podobě vybraných tramvajových linek. Na Nový rok řidiči taktéž vyjedou v sobotním režimu. V pracovních dnech mezi 27. prosincem a 3. lednem spoje budou fungovat podle prázdninového řádu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brno, DPMB, jízdní řády, změny, kolo, jízdenky, autobus, tramvaj, trolejbus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravce změny v jízdních řádech nechystá. Za cestu si připlatí cyklisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.