Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně zatraktivnili nádraží. Město omezilo dopravu a lidem koupilo nové lavičky

Atraktivnější a klidnější je okolí brněnského hlavního nádraží, kde po téměř čtvrt roce s předstihem skončily stavební práce. Město v lokalitě železničního uzlu omezilo dopravu a zvýhodnilo chodce, kteří si užívají více prostoru i nového mobiliáře.

V moravské metropoli se o úpravě nádraží hlasitě mluvilo v posledních letech. K uskutečnění záměru došlo letos v březnu. Dělníci pracovali například na změně dopravního značení, vybudování nových cest nebo instalaci mobiliáře. Kvůli pracím Brňané čtvrt roku pociťovali nepohodlí. Nyní ale brněnská radnice oznámila, že stavba je konec. Dělníci totiž pracovali rychleji, než se čekalo a skončili o zhruba měsíc dříve.

Největší změny způsobily stavevení úpravy v dopravě. „U strany při OC Letmo je nyní nově zřízená pěší zóna, z tohoto důvodu zde mohlo být odstraněno zábradlí mezi tramvajovým ostrůvkem a přiléhající silnicí. Zároveň nyní nemohou řidiči jedoucí od Nových sadů odbočovat vlevo na ulici Benešovu, ti jedoucí od viaduktu zase nesmí odbočit vlevo na ulici Nádražní,“ popsal Drbně mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek

Na dodržování dopravních předpisů, na něž si mnoho řidičů ještě nezvyklo, namátkově dohlíží policisté. Společně s úředníky budou v následujících týdnech dění monitorovat a sledovat, jak se motoristé na nová opatření zvykli. Následně je možné, že dojde ještě k dalším dílčím úpravám. 

Nejvíce na proměně prostoru u vlakové stanice vydělali chodci. Prostor se proměnil v pěší zónu a také přibylo novinek, jež mají lidem zpříjemnit pobyt na nádraží.  „V průběhu prací byly opraveny silnice a chodníky, které jsou nyní z žulové dlažby a navazují tak na dláždění v centru města. Před vstupem do budovy hlavního nádraží bylo zřízeno místo pro přecházení propojující chodník a nástupiště MHD. V celém rozsahu byla také realizována bezbariérová opatření,“ dodal Poňuchálek s tím, že město zaplatilo za přestavbu necelých 16 milionů korun.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Nádraží, Cestování, Rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Stavba je konec! Děkujeme ODS. Je to prostě nádhera! Budeme vás volit znovu a znovu!

Středa, 14. června 2023, 08:49Odpovědět

Diskutér T.

Krásná nová noclehárna pro bezdomovce - a matka s dítětem si nebude mít kam sednout a posvačit......ale snaha je - to se nedá upřít.

Středa, 14. června 2023, 06:10Odpovědět

V Brně zatraktivnili nádraží. Město omezilo dopravu a lidem koupilo nové lavičky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.