Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští cyklisté i řidiči se společně radují. Kolaři projedou rušnou čtyřproudovkou podjezdem

K méně obvyklé situaci došlo v moravské metropoli, kde společně slaví cyklisté i řidiči. Oba účastníky dopravního provozu potěšilo dokončení podjezdu u čtyřproudové silnice v Hladíkově ulici, kterou doposud kolaři nebezpečně přejížděli. Po stavbě se v Brně volalo dvacet let.

Cyklostezka podél řeky Svitavy patří k nejfrekventovanějším trasám na jižní Moravě. Přesto pro výletníky na kole nepatřila mezi bezpečné cesty, a to zejména kvůli problematickému úseku v Hladíkově ulici. Sportovci se napojovali na cyklostezku tak, že nebezpečně přejížděli přes rušnou komunikaci první třídy, kterou denně jezdí tisíce aut. Nyní situaci vyřešila nová stavba, jež umožňuje cyklistům, koloběžkářům i bruslařům vozovku podjet. Se stavebními pracemi, jež trvaly půl roku, skončili dělníci tento týden. Původně se přitom s budováním mělo začít už loni na podzim.

Plánovali jsme začít dříve, ale na místě bylo nutné udělat přeložku plynovodu a výkopové práce není možné provádět v zimním období. Vše šlo ale bez větších potíží a práce jsou nyní dokončeny. Zajistili jsme také předčasné užívání tak, aby tudy mohli cyklisté jezdit ještě v letošní sezóně a nemuseli čekat na dokončení administrativních záležitostí kolem kolaudace stavby,“ sdělil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) k investici, za níž město vynaložilo více než třináct milionů korun. 

Nebezpečnému přejíždění je konec. Foto: Barbora Drozdová

Jásají motoristé i cyklisté

Nový prvek dopravní infrastruktury rozradostnil cyklisty i motoristy, kteří přitom ve městě čas od času vedou kvůli chystaným opatřením vleklé spory. „Mnohá cykloopatření jsou sporná. V tomto případě ale dává smysl a vítáme jej. Jednalo se o nebezpečný úsek, kde hrozila kolize,“ řekl Drbně Jan Mandát, předseda spolku Brno autem.

Podobná slova jako šéf uskupení, jež se zasazuje o práva motoristů v moravské metropoli, volil také Michal Šindelář ze spolku Brno na kole. „Jedná se o vyřešení kritického místa na jedné ze dvou existujících páteřních cyklotras v Brně. Rozhodnutí samozřejmě vítáme. Jen je škoda, že jsme na stavbu čekali dvacet let,“ připomněl Drbně šéf brněnských cyklistů. 

Policisté v Brně vyšetřují, proč se cyklisté nesmějí vtipům motoristů

V jihomoravské metropoli hoří spor mezi cyklisty a motoristy, který vypukl kvůli facebookovému příspěvku, v němž si spolek Brno autem střílel z nového zákona o bezpečném předjíždění cyklistů. Na zveřejněném snímku je vůz doplněný o kosu, což...

Podjezd vznikne i jinde

Podle Šindeláře se jedná zřejmě o největší úspěch současné koalice při zlepšování cyklistické infrastruktury. Podjezd se totiž plánoval několik let bez úspěchu. První vyprojektovanou studii měla radnice na stole v roce 2003. Jenže stavba, jejíž hodnota činila zhruba 3 miliony korun, se zdála tehdejším představitelům příliš drahá. Později magistrát na dílo marně sháněl dotaci. „Mezitím se v úseku stalo několik nehod. Naštěstí s lehkými zraněními,“ dodal Šindelář. 

Brněnský magistrát navíc fanoušky cyklistické dopravy potěší i v příštích letech. Plánuje podjezd v Křenové ulici. Tamější úsek, kde jezdí motoristé i šaliny, je rovněž dlouhodobě problematický. Budování má začít za zhruba tři roky, alespoň podle výhledu současného vedení města.

Stavba trvala zhruba půl roku. Původně měla být hotová už na začátku letní sezony. Foto: Město Brno

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Brno

Štítky Brno, Cyklisté, Podjzed, Hladíkova, Investice, Motoristé, cyklista, Jihomoravský kraj, Svitavy, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští cyklisté i řidiči se společně radují. Kolaři projedou rušnou čtyřproudovkou podjezdem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.