Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policisté v Brně vyšetřují, proč se cyklisté nesmějí vtipům motoristů

V jihomoravské metropoli hoří spor mezi cyklisty a motoristy, který vypukl kvůli facebookovému příspěvku, v němž si spolek Brno autem střílel z nového zákona o bezpečném předjíždění cyklistů. Na zveřejněném snímku je vůz doplněný o kosu, což považují motoristé jako vtip. Jenže zdánlivý fórek zvedl ze sedátek kolaře, kteří příspěvek naopak vnímají jako podněcování k násilí. Nyní se případ dostal na stůl policii.

Spor mezi dvěma účastníky silničního provozu doutná od konce září, kdy iniciativa zasazující se o práva řidičů zveřejnila na facebookovém profilu zmíněnou fotografii, na které z auta trčí dvoumetrová kosa. Naráželi tím na změnu v zákoně, které se musí motoristé od začátku příštího roku přizpůsobit. Řidiči vozů budou mít povinnost objíždět kolaře ze vzdálenosti jeden a půl metru. V opačném případě hrozí šoférům dvoutisícová pokuta. O případu tehdy Drbna informovala.

Ani přes kontroverzi příspěvku nikdo ze spolku Brno nečekal, jak velký povyk vznikne a že nakonec vše bude řešit policie. „Vůbec tomu nerozumím. Trestní oznámení se má podávat ve zcela jiných důvodech než kvůli s prominutím takové blbosti. Příspěvek navíc ani nepochází od nás, pouze jsme jej převzali od jiného uživatele. Humor se přeci v žádné vyspělé demokratické společnosti netrestá,“ tvrdí Jan Mandát, předseda spolku Brno autem. 

Cyklisté zuří 

Zatímco příznivce automobilové dopravy příspěvek pobavil, cyklisty rozhněval a také se jich osobně dotkl. Proto se rozhodli, že celou záležitost nenechají jen tak a podali na Brno autem trestní oznámení. Krok oznamovatele vítá i spolek Brno na kole, který se v moravské metropoli zasazuje o podporu cyklistické dopravy. 

Rozhodně souhlasím s podaným trestným oznámením, protože Brno autem tímto příspěvkem podporuje lidi k nenávisti. Od té doby, co tento 'fórek' umístila iniciativa na svou stránku, nám uživatelé na Facebooku nadávají a vyhrožují,“ popsal předseda Brno na kole Michael Šindelář, který na příspěvku nic vtipného nevidí.  Mně nikdo nevysvětlil,  v čem má vtip spočívat. Zástupci Brno autem říkají, že je to legrace, ale nikdy neřekli, co je na tom tak humorného a čemu se máme smát," stojí si za svým Šindelář.

Co police (ne)vyřeší?

Uklidnit znesvářené tábory se nyní pokusí policisté, kteří celou záležitost mají v plánu řešit ve čtvrtek. Oba zástupci spolků s napětím očekávají verdikt. „Myslím si, že je správné řešit otázku, kde je hranice údajného humoru. Obávám se ale, že ani rozhodnutí policie nic u Brna autem nezmění,“ domnívá se Šindelář. 

Mandát především doufá, že po jeho výslechu u policie celá kauza kosa skončí. Sám je ale také zvědavý, s čím policisté nakonec přijdou. Myslím si, že s velkou pravděpodobnostní se vše ukončí přímo na místě. Nemyslím, že bych za toto měl jít do vězení, ale možné je vše,“ říká s nadsázkou Mandát, jenž je rovněž radním v části Brno-střed pro oblast dopravy za ODS s podporou Svobodných.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno autem

Štítky Brno, Cyklisté, Brno autem, policie, cyklista, doprava, ODS, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kiara Vincent

Co je trestného na kose, automobilu a nápisu 2 m? Ve vozidle zjevně nikdo nesedí, tudíž vozidlo není v pohybu. Skutková podstata?

Čtvrtek, 14. října 2021, 19:38Odpovědět

Michal Kopálek

njn ve svete se nesmis dotlnout niceho co neni WHITE :-) a u nas kolaru ... za me - na kole nelezu na silnici . je vsude plno cyklostezek a na tech jedu . a jako autickar a motorkar - proc ja mam platit povinne ruceni a zbytek ucastniku nee ? on nemuze zpusobit nehodu ?

Středa, 13. října 2021, 20:06Odpovědět

Sisi Šejnová

Černý humor je jako nohy.

Středa, 13. října 2021, 15:16Odpovědět

Sisi Šejnová

Černý humor je jako nohy.

Středa, 13. října 2021, 15:15Odpovědět

Plyshaak Plyshaacek

Vzkaz pro autora: V každém případě je potřeba konec přesahujícího předmětu dovybavit červeným hadrem. Za sebe pak mohu doporučit pootočit kosu na kosišti o 45°.

Středa, 13. října 2021, 15:10Odpovědět

Josef Cvancara

Jako automobilista i kolař se fotce směju, idiot hledá zase problém.

Středa, 13. října 2021, 12:59Odpovědět

Kamil Ťoupalík

Když pojedete těsně vedle cyklisty a on spadne, max se odrazí od auta a spadne do příkopu. Pokud spadne 1,5 m od auta, je veliká pravděpodobnost, že mu přejedete hlavu a ani helma mu nepomůže. :-)

Středa, 13. října 2021, 11:45Odpovědět

David Bascheri

Michael Šindelář zřejmě bude nějakej divnej týpek, co jezdí na kole bez sedla:)

Středa, 13. října 2021, 10:16Odpovědět

Jiří Zahradník

Tak vnímání humoru je sociálně - emoční kompetence, která není dána každému. Průměrně inteligentní člověk ví, že vyprávět vtip debilovi nebo autistovi je zbytečné. :-)

Středa, 13. října 2021, 09:32Odpovědět

Jiří Hochman

Před volbami je každá blbost dobrá na to, aby se hádali lidi mezi sebou, a dali pokoj nám POLITIKŮM.

Středa, 13. října 2021, 07:56Odpovědět

Policisté v Brně vyšetřují, proč se cyklisté nesmějí vtipům motoristů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.