Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno si přeje, aby šaliny jezdily až na sídliště Lesná

Připravte projekt pro stavební povolení na prodloužení tramvajové trati až na sídliště Lesná. Takový pokyn dalo město brněnskému dopravní podniku, který moravská metropole úkolem pověřila. Pokud dopravce splní zadání a nenastanou další komplikace, chce město stavět do dvou let.

Tramvaje aktuálně končí v zastávce Štefánikova čtvrť, odkud cestující mířící na sídliště či do dalších částí Lesné přestupují na autobusy. Brněnští radní už v minulosti uvedli, že prodloužení tratě patří mezi klíčové projekty. Nyní pokročilo v plánovaní a pověřilo Dopravní podnik města Brna (DPMB), v němž je jediným akcionářem město, aby vypracoval projektovou dokumentaci pro stavební povolení.

Odlehčit a zrychlit dopravu do centra je hlavní důvod, proč chceme prodloužit koleje ze stávající konečné. Z Lesné cestují každý den tisíce lidí, pro které bude jednodušší dostat se do práce či školy. Nově bude tramvaj pokračovat po Merhautově a Okružní až ke křižovatce s tř. Gen. Píky a napojí se na stávající trať do Čertovy rokle,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Pokud půjde v Brně vše podle plánu, chce začít budovat novou tramvajovou trať už za dva roky. Při odhadech o tom, kdy se projekt teoreticky dokončí, mluví radnice o roku 2026. Celkové náklady činí zhruba 300 milionů korun. Očekává se, že stavbu rozdělí město do dvou etap. V první se upraví a přestaví most přes železniční trať v Seifertově ulici, který je v havarijním stavu.

Druhá etapa se bude věnovat samotnému pokládání kolejí až ke křižovatce s tř. gen. Píky. Současně proběhne úprava povrchu vozovky v celé šíři nové trati, kapacitní úpravy křižovatek a také uzpůsobení stávajících zastávek autobusů. Konkrétně se to dotkne zastávek Štefánikova čtvrť, Lesná nádraží, Poliklinika Lesná a Halasovo náměstí. Nově vznikne zastávka Provazníkova, která zajistí pohodlný přestup z klíčových trolejbusových linek 25 a 26,“ dodal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM Brno

Štítky Brno, MHD, Rekonstrukce, Lesná, sídliště, Dopravní podnik města Brna, projekt, Lesné, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Braun

Dobrý den.Omlouvám se,ale i jako dloholetý obyvatel Lesné jsem z článku nepochopil,kudy by ta nově prodloužená trat' měla vést

Pondělí, 7. března 2022, 16:21Odpovědět

Brno si přeje, aby šaliny jezdily až na sídliště Lesná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.