Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šaliny v Brně ode dneška nejezdí do Starého Lískovce, jinak MHD posílí

V souvislostí s přestavbou uzlu Osová a napojením nové tramvajové tratě v Brně nepojedou ode dneška tramvaje do Starého Lískovce. První etapa výluky potrvá do 30. června a omezí tramvaje číslo 6 a 8 i několik autobusů. Brněnský dopravní podnik o tom informoval na svém webu. Z něj rovněž vyplývá, že v návaznosti na postupné rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru pojede MHD ode dneška podle upravených jízdních řádů pro pracovní dny, nikoli pro prázdniny. V omezeném režimu zůstávají noční spoje.

Kvůli stavební pracím budou tramvajové linky 6 a 8 ukončeny ve smyčce Švermova. Neobslouží tak zastávky Osová, Dunajská a Starý Lískovec, smyčka. Zastávka Švermova bude pro výstup i nástup obsluhována ve smyčce tramvají. Přestup na náhradní dopravu bude v zastávce Běloruská. Náhradní dopravu zajistí linky x6 a x8 a upravená linka 61. Autobusová linka x6 pojede po trase a zastávkách Běloruská – Humenná – Kosmonautů – Osová – Vltavská – Labská. Přibližně od poloviny května obslouží i zastávku Pod nemocnicí. Linka x8 pojede po trase a zastávkách Běloruská – Humenná – Svah – Čermákova – Točná – U hřiště – Dunajská – Starý Lískovec, smyčka – Jemelkova – Skalní – Pražská – Bosonohy. Částečně nahradí linku 69, která bude zcela mimo provoz.

Regionální autobusové linky 401 a 402 pojedou od zastávky Jemelkova přes zastávky Svážná a Stará nemocnice do zastávky Běloruská. Linky 403 a 404 pojedou od zastávky Svah přes zastávku Humenná do zastávky Běloruská. Od 1. července naváže na tuto výluku další etapa, při níž nebude možná jízda tramvají ani do smyčky Švermova. Linky 6 a 8 pojedou odklonem do smyčky Ústřední hřbitov, čímž se změní i organizace náhradní dopravy.

Na cestující v kraji čeká několik novinek s ohledem na zahájení dopravní obslužnosti podle nových smluv platných ode dneška. Změní se více než 150 jízdních řádů, avšak ve většině případů jde jen o drobné úpravy. Největší změny jsou v oblasti Ochozi a Křtin. V regionu také začnou jezdit nové bezbariérové autobusy v barvách Jihomoravského kraje. Například na linku Brno-Jedovnice jich dopravce BDS-BUS nasadí 12. "Stály zhruba 60 milionů korun, jsou to nejmodernější busy včetně klimatizace, vybavené pro dva kočárky či invalidní vozíky, s nejlepší emisní normou, hlásiči pro nevidomé a moderním odbavovacím systémem," poznamenal jednatel firmy Miloslav Kliment.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbna

Štítky Brno, MHD, Šaliny, Výluka, DPMB, Starý Lískovec, Dopravní podnik města Brna, Švermov, Humenné, Osová, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaliny v Brně ode dneška nejezdí do Starého Lískovce, jinak MHD posílí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.