Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihomoravský kraj pošle miliony na opravy mostů a silnic

Jihomoravský kraj (JMK) letos vyčlenil více než 350 milionů korun na údržbu krajských silnic II. a III. tříd a mostů. Nejvíce peněz připadne na rekonstrukce mostních konstrukcí. Silničáři se zaměří zejména na objekty, které jsou v havarijním či špatném stavu.

Celkem 15 rekonstrukcí mostů a čtyři další investiční akce hodlá kraj financovat z prostředků, které letos obdrží z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Využití peněz SFDI na financování silnic II. a III. třídy v JMK v roce 2021 schválili krajští radní na svém posledním jednání. 

V letošním roce poskytne Státní fond dopravní infrastruktury ze svého rozpočtu krajům na financování silnic II. a III. třídy finanční prostředky v celkové výši 4 miliardy korun. Z toho na Jihomoravský kraj připadne 279,839 milionu. Jejich příjemcem bude krajská Správa a údržba silnic,“ sdělil radní pro oblast dopravy Jiří Crha (ODS), podle nějž činí letos celkové předpokládané náklady všech akcí 355 milionů korun.

Jednou z nejnáročnějších a zároveň nejnákladnějších akcí bude oprava mostu II/414 Drnholec – Mikulov, jež vyjde na takřka 58 milionů korun. Opravy se dočká i most v Jevišovicích na Znojemsku překlenující řeku Jevišovku za takřka 65 milionů nebo například silnice v Rakšické ulici v Moravském Krumlově za zhruba 30 milionů korun. 

V letošním roce stát prostředky SFDI závazně přislíbil hned z kraje roku, dá se tak s nimi efektivněji plánovat. Na druhou stranu ještě lepší by byl víceletý rámec, abychom mohli prostředky SFDI směřovat více do rekonstrukcí, a naopak prostředky kraje zejména do oprav a údržby. Jde o to, aby se zejména mosty udržely v lepším stavu bez nákladných rekonstrukcí,“ uvedl Jiří Crha

Podle krajského radního pro dopravu se nemusí všechny akce uskutečnit. „Zahajování pozdějších bude záviset na průběhu zadávacích řízení a postupu dříve zahájených akcí. To vše s ohledem na výši průběžně čerpaných finančních prostředků. Některé akce přecházejí z minulého období – kraj je zahájil již v roce 2020,“ uvedl Crha.

Plánované akce JMK

Ohodnoť článek

Foto Pixabay,

Štítky silnice, Mosty, Jihomoravský kraj, rekonstrukce, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj pošle miliony na opravy mostů a silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.