Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ministerstvo obrany dostalo od brněnského úřadu pokutu za nákup sportovních kol

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal ministerstvo obrany pokutou 110 000 korun za chyby při nákupech sportovních kol pro armádní sportovní klub Dukla. Ministerstvo se bránilo podáním rozkladu, předseda úřadu Petr Mlsna jej ale zamítl a rozhodnutí úřadu potvrdil. Pokuta je pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.

Podle rozhodnutí úřadu ministerstvo chybovalo při nákupu různých druhů jízdních kol v letech 2019 až 2021 ve třech otevřených zadávacích řízeních. Ministerstvo podle něj chybovalo tím, že v zadávacím řízení uvedlo odkazy na konkrétní výrobky nebo výrobce komponent bez uvedení technických podmínek. Podle ÚOHS to může vést k neoprávněnému zvýhodnění určitého dodavatele. V čele ministerstva obrany byl v letech 2019 až 2021 Lubomír Metnar (ANO).

Úřad se zakázkami už jednou zabýval, postupně uložil ministerstvu příkazem pokuty 40 000, 30 000 a 40 000 korun, ministerstvo proti nim ale podalo odpor a úřad poté zahájil správní řízení, v němž se zabýval všemi třemi zakázkami a uložil pokutu 110 000 korun.

Toto rozhodnutí na základě rozkladu letos v únoru zrušil předseda Petr Mlsna poté, co k němu ministerstvo obrany podalo rozklad. Důvodem zrušení rozhodnutí bylo to, že úřad posuzoval případ jako tři různé přestupky namísto posuzování jako jeden pokračující přestupek.

Při opětovném posuzování tak ÚOHS nákupy posuzoval jako jeden pokračující přestupek a znovu uložil pokutu 110 000 korun. Přestože ministerstvo podalo proti rozhodnutí znovu rozklad, tentokrát u předsedy ÚOHS neuspělo a ten rozhodnutí i s pokutou potvrdil.

Rozhodnutí je pravomocné a ministerstvo musí pokutu zaplatit. Bránit se může podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, její podání ale neodkládá povinnost pokutu zaplatit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, armáda, sporty, ÚOHS, Dukla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo obrany dostalo od brněnského úřadu pokutu za nákup sportovních kol  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.