Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sadaře překvapil mráz. Vytápět mandloním a meruňkám se ale nevyplatí, říkají

Stromy v sadech, které už probudilo jarní počasí, čelí od úterý prudkému ochlazení. Další je pravděpodobně čeká v příštím týdnu. Teploty pod nulou zasáhly například rozkvetlé mandloně a meruňky. Jihomoravští pěstitelé zatím netuší, jak velkou škodu mrazy napáchají.

Až na -4,5 °C klesla v úterý ráno teplota v sadech v brněnském Starém Lískovci. Tamní sadař Karel Blaha zatím neví, jak silně změna počasí ovlivní stromy. Škody na úrodě ale očekává. „Zatím nemohu říct, jak velké budou. Meruňky jsou víceméně odkvetlé, ale často jsou vážnější škody po zmrznutí malých plůdků, takže čekáme, jak se to vyvine. Následky počasí se můžou projevit až za několik dní,“ řekl Drbně.

Údaje o riziku vegetačních mrazů si mohou sadaři a zemědelci najít na mapě projektu Agrorisk. Pro středu ohlásil web vysoké riziko pro Brno a většinu jižní Moravy. Podle meteorologů by se v následujících dnech už teploty pod nulu dostat neměly. Blaha se ale obává příštího týdne, kdy má Brno podle předpovědí zasáhnout aprílový mráz.

Ochrana proti mrazu je nákladná

Zavést opatření, které sady před zimou ochrání, však pěstitel neplánuje. „Je lepší nechat stromy zdarma zmrznout než topit. Provoz svící, které sad oteplují, stojí na noc a hektar padesát tisíc korun,“ vysvětlil s tím, že by se vytápění vyplatilo jen v případě jedné mrazivé noci.

Chránit stromy neplánují ani v mandloňových sadech v Hustopečích, které jsou na jaře oblíbeným turistickým cílem. Podle města se zahřívání rovněž nevyplatí. „Sady jsou staré a město ani nepořádá organizovaný sběr, stromy slouží k samosběru. Navíc o víkendu foukalo a většina květů už je pryč,“ řekla Drbně Klára Knápková z Turistického informačního centra v Hustopečích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ovoce, meruňky, mandloňový sad, Hustopeče, Starý Lískovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sadaře překvapil mráz. Vytápět mandloním a meruňkám se ale nevyplatí, říkají  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.