Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do brněnské ZOO přibylo stádo tahrů himálajských. Budou základem nově vznikající expozice

Nový přírůstek z daleké Himálaje přivítali chovatelé v brněnské ZOO. Skupinka tahrů himálajských se stane součástí nové expozice, která představí zvířecí obyvatele dálných velehor. Příbuzní horské kozy divoké se usídlili v prostoru nad pekari bělobradými, kde mohli návštěvníci dříve vidět kozorožce sibiřské.

„V průběhu srpna dorazilo celkem šest zvířat. Nejprve čtyři samice z Francie a následně také dva samci z Košic. Spojování bylo bezproblémové, samci se zpočátku drželi stranou, ale brzy začali následovat samice a dnes už se celé stádo pohybuje společně a spolu také odpočívá,” řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Tahři jsou prvním novým druhem pro plánovaný expoziční celek Himálaj, který představí nejtypičtější zvířata těchto specifických a drsných končin.

Zvířecí vládci himálajských skal

Tahři jsou výborně přizpůsobení životu v horských oblastech. Mají kopyta s tvrdými okraji a měkkým pružným jádrem. Ty jim umožňují přimknout se k hladkému povrchu skal.

Jejich typickým znakem je červenohnědá až tmavě hnědá hustá srst se silnou podsadou. V zimě je dokáže snadno zahřát, nicméně při jarním oteplení je spíše na obtíž, takže ji většinu ztratí a v letním období jsou celkově světlejší.

Srst dospělých samců je obzvlášť dlouhá a hustá, takže jsou na první pohled odlišitelní od samic. Obě pohlaví mají rohy, u samců bývají delší a mohou měřit až 46 centimetrů. Také jsou stočené dozadu a směrem k tělu, což zabraňuje vážným zraněním při soubojích o samice v době páření.

Vzácný druh, jemuž hrozí postupné vyhynutí

Tahři himálajští žijí v malých stádech čítající maximálně 20 jedinců. Obývají horské svahy Himálají od západní Indie po východní Bhútán, a to až do výšky 5000 m n. m. Izolované populace se nacházejí i na Novém Zélandu, v Kalifornii, Novém Mexiku či jižní Africe, kam byly vysazeny kvůli lovu.

Jsou to býložravci a živí se hlavně trávou, rostlinami a také listy keřů, pokud jsou pastviny pokryté sněhem. Dožívají se až 14 let, v lidské péči to může být i 20 let.

Tahři himálajští jsou významnou složkou potravy „duchů hor“, sněžných levhartů. Ohrožuje je nadměrný lov a narušování přirozeného prostředí. Na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN jsou vedeni jako druh téměř ohrožený (Near Threatened).

Autoři | Foto ZOO Brno | Zdroj ZOO Brno

Štítky ZOO, Brno, zvířata, tahr himálajský, Zoologická zahrada Brno, Himálaj, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Košice, Bhútán, Nové Mexiko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnské ZOO přibylo stádo tahrů himálajských. Budou základem nově vznikající expozice  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.