Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravská města už zdobí vánoční stromy. Slavnostní rozsvícení ale většina ruší

První adventní neděle se blíží a jihomoravské obce oblékají slavnostní kabát. Všechna okresní města už mají své vánoční stromy, které se rozzáří již tuto neděli. Slavnostního rozsvícení se ale ve většině případů kvůli opatřením spojeným s koronavirovou pandemií nezúčastní návštěvníci.

Blansko vsadilo na dvanáctimetrový smrk ztepilý, který zdobí tamější náměstí Republiky už od pondělí. Třicetiletý strom pochází z lesního podniku Křtiny, kde rostl v tamním arboretu, doplní ho také blanenský dřevěný betlém. Jehličnan se rozsvítí tento pátek při zahájení vánočních trhů, přesný čas není veřejně známý.

„Akci každoročně navštěvuje příliš velké množství lidí, podle nově vydaných zpřísněných opatření bychom jako organizátoři akce museli náměstí ohradit a vstup do prostoru s kulturním programem umožnit pouze lidem očkovaným a těm, co prodělali covid,“ vysvětlil ředitel blanenského kulturního střediska Vít Šujan proč rozsvícení bude online.


Vánoční strom v Blansku. Zdroj: Město Blansko/Michal Záboj

Ve Znojmě mají stejně jako loni dva stromy. Třináct metrů vysoký smrk stříbrný, jenž přijel do města z Oleksovic, je dominantou Masarykova náměstí, jeho sedmimetrový kolega podpoří vánoční atmosféru na Horním náměstí. Znojemští se letos kromě dřevěného betléma mohou těšit nově i na pětadvacet metrů vysoké vyhlídkové kolo. „Tradiční rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí se uskuteční tuto neděli, kdy zahájíme i program adventu a poslechneme si koledy v podání Znojemských žesťů,“ sdělila za znojemskou radnici Petra Maršounová.


Vánoční stromy na Masarykově a na Horním náměstí. Zdroj: Město Znojmo

Symbol Vánoc stojí už i na hodonínském Masarykově náměstí. Jedle vysoká šestnáct metrů je stará pětatřicet let. Rozsvícení se dočká při prvním adventním zvonění, které se uskuteční už tuto neděli. Zatím není jasné, zda se uskuteční za účasti veřejnosti.


Vánoční strom v Hodoníně. Zdroj: Facebook/Město Hodonín

Ve Vyškově na Masarykově náměstí atmosféru Vánoc dotváří smrk ztepilý. Dřevina dostane nové ozdoby, zároveň se vymění také jeden z hlavních řetězů. Letošní novinkou je také vánoční motiv nad průchodem do radnice nebo další postavy do dřevěného betléma. Strom se slavnostně rozsvítí tuto neděli ve čtyři hodiny za účasti veřejnosti. „Velkou pozornost určitě přitáhne kompletně nově nazdobený strom u Základní školy Nádražní, který už podruhé nezdobí škola, ale bude více ladit se stávajícím pojetím,“ nastínil vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).


Vánoční strom ve Vyškově. Zdroj: Facebook/Město Vyškov

Břeclav bude mít nazdobený jehličnan přímo v Sadech 28. října. Vánoční atmosféru včetně slavnostního rozsvícení lidé nasají první adventní neděli, tedy již tento týden. Součástí akce bude doprovodný program, který nabídne například vystoupení umělců se světelnou show nebo loutkové představení.


Vánoční strom v Břeclavi. Zdroj: Městské muzeum a galerie Břeclav

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vánoce, stromy, advent, jižní Morava, vánoční stromek, Blansko, strom, Břeclav, Vyškov, Facebook, Znojmo, Roman Celý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská města už zdobí vánoční stromy. Slavnostní rozsvícení ale většina ruší  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.