Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejatraktivnější advent na jižní Moravě? Ve Znojmě bude s ruským kolem i bruslákem

Vánoční Znojmo letos výrazně konkuruje moravské metropoli. O adventu nabídne jihomoravské město návštěvníkům bezmála patnáct stánků, dvě ledové plochy či koledy hrané z radniční věže. Hlavním lákadlem ale bude pětadvacet metrů vysoké ruské kolo, které se ve městě představí vůbec poprvé.

Znojemské adventní trhy každoročně lákají nejen místní, ale také turisty z okolních měst i sousedního Rakouska. Letos oblíbená turistická destinace nabídne jeden z nejatraktivnějších programů za poslední roky. Hlavním lákadlem bude pětadvacet metrů vysoká konstrukce vyhlídkového kola, jež vyroste na Komenského náměstí. Očekává se, že o atrakci bude velký zájem i s ohledem na to, že letos bude po třech letech chybět v Brně z důvodu rekonstrukce Moravského náměstí. 

Doufáme, že půjde o velkou atrakci, jak pro lidi ze Znojma, tak turisty. Bude to totiž poprvé, co se ruské kolo stane součástí zdejších vánočních trhů. Věříme, že jak dříve Znojmáci jezdili na kolo do Brna, tak nyní budeme moc rádi, když návštěvníci z Brna přijedou za zážitkem do Znojma,“ popsal Drbně znojemský Jakub Malačka (nez.).

Vánoční Strom je rovněž i na Horním náměstí

Bruslení i koledy z věže

Výhled z ptačí perspektivy na malebné okresní město obklopené vinicemi či řekou Dyje není jediný turistický tahák. V adventní čas, který odstartuje poslední listopadou neděli, se zaplní Masarykovo náměstí prodejními stánky. Tamnímu prostranství bude dominovat třináct metrů vysoký smrk i pódium, na němž vystoupí děti ze školek či základek nebo zimní kino, které nabídne zejména české filmové klasiky v čele s Pelíšky. 

Sváteční atmosféru navodí turistům také vánočně nazdobené ulice, brána s jmelím u Enotéky nebo tradiční ohrada s ovečkami, která se letos přesouvá z Hradní do prostoru bývalé loupežnické věže. Z radniční věže, jež je dominantou, budou hrát každý čtvrtek znojemští trubači koledy. Na své si přijdou i milovníci zimních sportů. 

Ve Znojmě se otevřou obě venkovní kluziště. Oblíbené kluziště v Sokolské ulici otevře své brány 27. listopadu a kluziště s umělým povrchem na Horním náměstí tentýž den,“ uvedl znojemský místostarosta Karel Podzimek (ODS).

Z radniční Z Z věže budou znít koledy

Dětem splní přání 

Ve spolupráci s Oblastní charitou Znojmo, konkrétně s Domovem pro matky a otce v tísni na Hradišti, nadělí město dárky potřebným dětem. Ježíškem se může stát kdokoli. „Během první adventní neděle bude u stromu na Masarykově náměstí umístěna krabice s obálkami. V obálce najde dárce dopis, který mu nastíní, jaký dárek bude pro děti vhodný a komu je určený,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské besedy, který se na programu znojemských Vánoc podílí. 

Masarykovo Náměstí ve Znojmě se obléká do vánočního

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo, Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Vánoce, advent, Trhy, vánoční koledy, Jihomoravský kraj, Brno, Rakousko, ODS, Znojemská Beseda, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejatraktivnější advent na jižní Moravě? Ve Znojmě bude s ruským kolem i bruslákem  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.