Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Vyškově by mohl za 10 milionů vzniknout nový mokřadní biotop

Vyškov zamýšlí vybudovat nový mokřadní biotop, a to mezi dálničním přivaděčem a současnou vodní nádrží Kačenec I - v místě zvaném Padělky. Náklady jsou odhadované na 10 milionů korun.

Jde o plochy, které patří městu. V současné době částečně slouží k zemědělské výrobě. „Určitě nezapomínáme na problémy, které v krajině s vodou jsou. S minimálními srážkovými úhrny město bojuje, ovšem vše má svoje limity. Chystáme opatření, která mají takové problémy pomoci řešit. Výstavbou mokřadu bychom zvýšili retenční schopnost území a vytvořil by se důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin,“ uvedl místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město). Doplnil, že vhodnou konstrukcí technických prvků v podobě hráze, mostků nebo laviček by navíc vznikla další možnost, kam vyrazit do přírody.

Část by sloužila lidem, část mokřadním živočichům

Mokřad je přechod mezi suchozemským a vodním ekosystémem, který má své specifické vlastnosti. Voda v něm takzvaně odpočívá, téměř neproudí a nachází se v něm po většinu roku.

V lokalitě by tak vznikly po levé straně Lulečského potoku tůně a po druhé straně zhruba hektarový mokřad. Znamenalo by to přehrazení potoka. Výměra pozemků je 35.000 metrů čtverečních. Část by byla přístupná lidem k procházkám, druhá by pak sloužila mokřadním živočichům.

Náklady jsou odhadované na 10 milionů korun. Když se podaří získat dotaci, mokřad by měl být vybudován v roce 2020. „Stěžejním je pochopitelně zadržení vody v krajině. Budování podobných zelených center navíc podporují dotace z Operačního programu životní prostředí, a to až do výše 80 procent všech nákladů. Tím, že jsme se rozhodli pro mokřad, je šance ještě vyšší,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí radnice Jiří Kutálek.

 

Autoři | Foto Jirka Jaspar

Štítky Vyškov, mokřady, biotop, živočichové, Josef Kachlík, Volba pro město

Ve Vyškově by mohl za 10 milionů vzniknout nový mokřadní biotop  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.