Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Unikátní zvířecí chov z Hodonína poputuje do slunné Itálie. O přímorožce arabské požádala místní zoo

O unikátní chov přímorožců arabských z hodonínské zoo je zájem až na Apeninském poloostrově. Dvě mladé samice odchované v jediné zahradě, která o přímorožce v Česku pečuje, v polovině dubna poputují do italské Zoo Valcorba. Mluvčí zahrady Ivo Cencinger o tom informoval na webu.

Přímorožce arabské již člověk ve volné přírodě bohužel nepotká. Před půl stoletím je vyhubil rozmach ropných polí na jimi obývaném arabském poloostrově. Živočišný druh podobný antilopám se podařilo zachránit pouze skrz záchovné programy zoologických zahrad, a nyní se jej pečovatelé pomalu snaží přesídlit na farmy a do přírodních rezervací. 

V tuzemsku přímorožce chová pouze Zoo Hodonín. Návštěvníci je ve dvou výbězích mohou potkávat od roku 2016, kdy zahrada nejprve přivezla dvě samice z Curychu a později přidala samce z Británie. „V základním stádu je samec a dvě samice, které každoročně odchovávají mláďata. Dnes máme celkem osm zvířat, poslední mládě přišlo na svět letos v lednu. O dvě naše samice přitom projevila zájem italská Zoo Valcorba. V současné době jsou hotová veškerá vyšetření před transportem naplánovaným na polovinu dubna,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.

Přímorožci jsou býložraví a jako pouštní a stepní zvířata dokáží beze zbytku zužitkovat vodu z potravy. Umí také vycítit déšť a za vodou putovat. Tento druh antilopy je nižší postavy a žije v menších stádech. Má bílo až bílobéžově zbarvené tělo s nápadnou kresbou v obličeji. Samice rodí jedno mládě po osmiměsíční březosti. Zpočátku má malé kožovité růžky, v dospělosti mohou jejich dlouhé rovné rohy dorůstat délky až 80 centimetrů a mohou sloužit jako odstrašení i zbraň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky Hodonín, ZOO, přímorožci, zvířata, chov, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní zvířecí chov z Hodonína poputuje do slunné Itálie. O přímorožce arabské požádala místní zoo  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.