Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Energetici opravují klíčové rozvodny. Rekonstrukce zaberou roky

Nenahraditelnou funkci mají rozvodny v distribuční soustavě. Zásobují velká obchodní centra, fabriky, letiště nebo stovky tisíc domácností. Jejich rekonstrukce je však mnohdy běh na dlouhou trať, zvláště pak u největších objektů, které jsou v energetické soustavě klíčové. Energetikům se ale modernizace infrastruktury postupně daří.

Odborníci naposledy opravili za více než 200 milionů korun rozvodnu v Sokolnicích u Brna, která je stěžejní pro celou jižní Moravu i sousední kraje. Tamější zařízení pochází z padesátých let minulého století a slouží více než 300 tisícům odběratelům z Jihomoravského kraje včetně Brna. Zároveň je také zásobním zdrojem pro východní Moravu, Vysočinu nebo jadernou elektrárnu v Dukovanech. Nyní doznala stavba i její technologie kompletní proměny, jež trvala i s přípravami několik let.

„Jde o jednu z našich investičních akcí. Dokončení rekonstrukce rozvodny je pro nás významným krokem. Vzhledem k důležitosti zařízení muselo rekonstrukce uskutečnit za plného provozu, čemuž jsme přizpůsobili i stavební plány. Nemuseli jsme tak zařízení odpojovat a nijak omezovat dodávky elektrické energie našim odběratelům,“ sdělil Drbně Pavel Čada, místopředseda představenstva distribuční společnosti EG.D, jež spadá do koncernu E.ON.

Kritická infrastruktura

Pro energetiky je rekonstrukce podobně rozsáhlých rozvoden důležitá z více důvodů. Nejen že nyní dosáhnou stabilizace energetické sítě, jsou lépe připraveni na neočekávané události a odpadá riziko poruch, ale také významně vylepšuje kritickou infrastrukturu. Sokolnická rozvodna, jež má do roku dosáhnout až na 665 Megawattu za hodinu, je jedna z nejdůležitějších staveb na energetické mapě České republiky. Mezi takové patří rovněž rozvodna Dasný u Českých Budějovic, zařízení u Slavětic na Třebíčsku, objekty v Otrokovicích na Zlínsku nebo Čebíně na Brněnsku, kde se úprava plánuje v následujících letech.

„Všechny postupně podstupují rekonstrukci a modernizace. Jedná se o náročný proces, jelikož je nutné revitalizaci dělat za provozu,“ sdělil Filip Řimnáč, vedoucí správy v oblasti rozvoden EG.D.

Cesta k rekonstrukci podobně rozsáhlých areálů ale není jednoduchá. Podle Petra Vaculíka, vedoucího velmi vysokého napětí dispečerských sítí EG.D, by bylo ideální, kdyby bylo možné postavit novou rozvodnu takzvaně na zelené louce a převést na ni provoz. Praxe je však daleko složitější. Bylo by nutné například vykoupit okolní pozemky, což celou investici prodražuje. Nezbývá tak mnohdy nic jiného opravovat za provozu. 

Miliardy proudí do sítě

I z tohoto důvodu E.ON, který zajišťuje distribuci elektřiny na území Jihočeského, Jihomoravského kraje a také části Vysočiny, Olomouckého a Zlínského kraje, navyšuje v posledních letech rozpočet na rozvoj. 

Vzhledem k situaci s připojováním obnovitelných zdrojů společnost do roku 2030 navýšila finanční prostředky na posílení a smartifikaci distribuční sítě o více než osm miliard korun. Týká se to například kabelizace a automatizace sítí, modernizace vedení velmi vysokého, vysokého i nízkého napětí nebo výstavby nových rozvoden,“ dodal Čada.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky E.ON, Rozvodny, Energetika, Rekonstrukce, Proud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici opravují klíčové rozvodny. Rekonstrukce zaberou roky  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.