Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do obory Soutok u Břeclavi platí zákaz vstupu kvůli zaplavení lužních lesů

Kvůli zaplavení lužních lesů platí od pondělí do poloviny května zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi. Zákaz na žádost Lesů ČR vyhlásil Městský úřad Břeclav, který o tom informoval na svých internetových stránkách. Vodohospodáři lužní lesy v okolí Dyje zaplavili po vytrvalých deštích z minulého týdne, aby regulovali průtok. V sobotu dosáhly jihomoravské řeky na čtyřech místech druhého povodňového stupně.

„S ohledem na současné průtoky v řekách Dyji, Moravě a Kyjovce a zaplavení rozsáhlých komplexů lužních porostů požádaly Lesy ČR městský úřad o dočasné omezení vstupu veřejnosti do obory Soutok v katastrálních územích Břeclav a Lanžhot. Veřejnost může být ohrožena na zdraví a životě při vstupu a pohybu v zaplavených částech lesních porostů," uvedl úřad.

Současná obora Soutok by se podle plánů ochránců přírody měla změnit na Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Soutok o rozloze 12 000 čtverečních metrů. Území je největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CHKO Pálava

Štítky ČR, příroda, voda, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do obory Soutok u Břeclavi platí zákaz vstupu kvůli zaplavení lužních lesů  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.