Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jarní výsadba stromů začala letos v Blansku kvůli příznivému počasí o několik týdnů dřív

Jarní výsadba stromů začala letos v Blansku o několik týdnů dřív, než je obvyklé. Pracovníci vysazují šedesát převážně listnatých stromů, ale také keře, a to napříč celým městem.

Pracovníci začali s výsadbou stromů a keřů v Blansku dřív kvůli příznivému počasí. „Panuje totiž obava, že se velmi rychle oteplí, stromy by se pak mohly dostat do listu a v rámci výsadby by nám zaschly,“ popsal zahradník Martin Chytrý.

Pracovníci vysadili v Blansku ptačí třešně v Salmově ulici, jeřáby a slivoně v ulici Sladkovského a pět vzrostlých dřevin před Dělnickým domem. Stromy přibyly v místech, odkud pracovníci nedávno odstranili proschlé jalovcové keře. U parkoviště u hřbitova ve Dvorské ulici přibyly borovice a javor.

Podle pracovníků městského úřadu jde o nařízenou náhradní výsadbu za pokácené stromy. „Pokud je to možné, tak se nové dřeviny umisťují tam, kde byly nějaké stromy pokáceny. Stává se ale, že například v místě vedou inženýrské sítě, nebo že se nejedná o pozemky města. V takovém případě pak hledáme vhodnou lokalitu v blízkosti té původní,“ uvedl na webu města Radek Gajdošík z oddělení správy a údržby majetku městského úřadu.

Nejčastěji se v Blansku vysazují listnaté stromy, a to javory, jeřáby, okrasné třešně nebo jiné druhy ovocných stromů. Přibyly však také lípy, břízy nebo borovice. Náhradní výsadba bude podle informací z webu města pokračovat výsadbou keřů nebo obnovou stromů vysazovaných loni, které se neuchytily. Minulý rok v rámci náhradní výsadby v Blansku přibylo přes sedmdesát stromů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Záboj

Štítky příroda, stromy, výsadba, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní výsadba stromů začala letos v Blansku kvůli příznivému počasí o několik týdnů dřív  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.