Dnes, 16:00
Jihomoravské vinobraní je v plném proudu, krapet ho však komplikuje počasí. Hrozny začínají místy nahnívat, vinaři tudíž musí uspíšit sklizeň. Vinicím se letos dařilo, podle pěstitelů tak lze očekávat výrazná, plná, svěží vína s příjemnou šťavnatou přírodní kyselinkou.
Slunečné léto slibovalo nadstandardní sklizeň, podzimní deště ale situaci výrazně změnily. V některých lokalitách začínají hrozny nahnívat a vinaři tak ve snaze uchránit letošní úrodu musí vinobraní urychlit. Sklizeň tak přizpůsobují výhradně zdravotní kondici bobulí.
Podmínky pro zrání hroznů byly letos podle vinařů dlouho velmi příznivé. Průběh počasí přispěl k jejich nadprůměrné kvalitě a rozvoji vyššího množství aromatických látek zejména u bílých odrůd. Zatímco ještě na začátku září se počítalo s koncem sklizně až v listopadu, současné deště můžou průběh vinobraní významně urychlit.
„Nahnívání hroznů je velkým rizikem, protože ohrožuje nejen kvalitu, ale i výnosy. Vinaři, kteří nestihli posbírat před dešti, mají teď problém. Příroda a počasí nám připravují různá překvapení a zkušený vinař si s tím musí holt poradit. Štěstí přeje připraveným, “ upozornil David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.
Právě v jeho vinařství už část sklizených hroznů odpočívá v sudech ve sklepích nebo kvasí v nerezových tancích. Posbíraná je zhruba polovina plánované úrody. Zbytek hroznů ještě dozrává na vinicích, jejich zdravotní stav vinohradníci pečlivě kontrolují každý den. Například odrůdu Ryzlink rýnský museli valtičtí posbírat zhruba o jeden až dva týdny dříve než je běžné.
„Nechceme riskovat zhoršení zdravotního stavu hroznů v některých lokalitách, což by se mohlo následně negativně projevit v kvalitě valtických vín. A právě v těch náročnějších ročnících se ukáže, jak byl vinař dobře připraven už před vinobraním, jak kvalitní techniku pro sběr a zpracování hroznů používá, no a pochopitelně rozhodují také zkušenosti,” dodal Šťastný.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám