Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Většina českých jeskyní se už vzpamatovala z velké vody. Uzavřená zůstává část Punkevních jeskyní

Zpřístupněné jeskyně po celém Česku se již z větší části vzpamatovaly z přívalů vody a větru, které přinesly uplynulé zářijové týdny. Mimo provoz zůstává jeskyně Na Pomezí u Jeseníku a část trasy v Punkevních jeskyních.

Jeskyně Na Pomezí

Na Pomezí příval bahna a vody zaplavil podzemí natolik, že odstraňování škod a opravy elektroinstalací potrvají ještě několik týdnů. Na místě pomáhají dobrovolníci z řad speleologů a milovníků přírody.

Omezení trasy v Punkevních jeskyních

Na delší dobu bude uzavřena také část plavby elektročluny v Punkevních jeskyních, konkrétně mezi přístavištěm u dna propasti Macocha a Masarykovým dómem. „Voda tam natolik poničila elektroinstalaci, že bude potřeba její komplexní rekonstrukce,“ popsal ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

„Návštěvníci v suché části jeskyní se ze dna Macochy vracejí unikátní cestou, jindy nepřístupnou Tunelovou chodbou. Poté nasednou do lodí vedle vstupní budovy v Pustém žlebu a plují po řece Punkvě do Masarykova dómu s moderně nasvícenou pestrou výzdobou a kapitáni lodí je vezou zpět," vysvětlil Přibyl.

Víkendové změny

Jeskyně Na Špičáku znovu otevře od 1. října 2024. Ostatních 11 jeskyní má již běžné prohlídky obnoveny zcela. V sobotu 28. září se uskuteční Půlmaraton Moravským krasem. Uzavřena proto bude na silnice na Skalní mlýn, a to od 13:30 do 17:00. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Správy jeskyní ČR

Štítky Jihomoravský kraj, Moravský kras, jeskyně, Punkevní jeskyně, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina českých jeskyní se už vzpamatovala z velké vody. Uzavřená zůstává část Punkevních jeskyní  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.