Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jarním sportováním ku zdraví. Tipy na pohodový start sportovní sezóny

Sluneční paprsky, teplota nad 10 °C a svěží jarní vánek doslova vyzývají k prvním jarním výjezdům za sportem. První aktivní pohyb venku je vždy spojen s riziky, která si řada z vás přes radost z pěkného počasí nepřipouští. Jejich přehlížení se ale nemusí vyplatit. Připravili jsme pro vás seznam skrytých jarních nebezpečí a tipy, jak se s nimi co nejlépe vypořádat.

Jarní počasí přináší podchlazení i přehřátí, vyzbrojte se vrstvami

Jaro je typické svými výkyvy počasí a rychlými klimatickými změnami. Provozování venkovních sportů proto s sebou nese mnohem vyšší riziko teplotní nepohody než léto. Rychlé oteplení nebo rychlé ochlazení totiž znamená pro sportující organismus výraznou zátěž. I krátké prochladnutí může vést ke snížení imunity a respiračním onemocněním. Přehřátí organismu se naopak projevuje únavou a nevolností. Při oblékání pro jarní sportování tedy platí hlavně zásada vrstvení oblečení. Díky tomu vám bude příjemně i při změnách počasí i různých tempech vaší fyzické aktivity. Dobrou volbou jsou například bundy s otevíracími průduchy či rukavice a návleky, které se dají jednoduše shrnout na předloktí nebo holeně.

Na zrádné slunce platí brýle a opalovací krémy

Samostatnou kapitolou rozmarů počasí je jarní slunce. To vás může nejen potěšit, ale také vám pěkně zavařit. Ačkoliv jarní slunce nedokáže tolik ohřát vzduch, intenzita jeho záření je stejná jako v létě. I když to většinu z lidí nenapadne, i na jaře si můžete uhnat úžeh či si spálit obličej. Proměnlivá oblačnost a ostré sluneční paprsky jsou navíc rizikové i kvůli nárazovému oslnění. U rychlejší sportů jako je cyklistika či jízda na bruslích stačí vteřinový záblesk, který může být příčinou pádů a karambolů. Pro každého sportovce by proto měly být nezbytnou pomůckou sluneční brýle, ideálně s oranžovým nebo žlutým zabarvením skel. Tyto čočky mají rozjasňující efekt, takže je lze nosit i když je zataženo. Zároveň jsou schopny korigovat rychlé záblesky světla a lépe v nich budete zvládat přechody mezi světlem a stínem. Dalším pomocníkem proti jarním lapáliím je sluneční krém. Ten vás ochrání před UV zářením a zároveň hydratuje pokožku, což se hodí hlavně při nepříznivých povětrnostních vlivech.

Jarní únava není mýtus, ale příčina mnoha drobných úrazů

První výjezdy jsou rizikovější i kvůli nepřipravenosti těla na fyzickou aktivitu. Váš organismus je po zimě unavený a intenzivní pohyb jej může značně vyčerpat. I když si většina lidí vyčerpání nechce připustit a euforicky první jarní sportování přetahuje, jedná se o nebezpečný hazard. Při únavě totiž výrazně klesá pozornost a schopnost se soustředit. Nedostatečná koncentrace se podílí na lidské schopnosti sledovat veškeré vnější vlivy a rychle na ně reagovat. Typickým příkladem zranění z únavy jsou vyvrknuté kotníky a drobné pády s oděrkami. Základní radou jak únavě při prvních jarních sportech předejít je rychlé doplnění energie, například formou energetických tyčinek a gelů, pokud je nemáte po ruce, postačí kousek čokolády nebo sladkost, která vám rychle dodá energii. Pokud už dojde k drobnému karambolu, funguje jako rychlá pomoc francovka Alpa. Tu lze použít jako desinfekci i k obkladům, a také jako masážní prostředek pro bolavé svaly a klouby. Jemná masáž s francovkou uvolní svalové napětí a pomůže s odplavením únavových látek. Tření a hnětení postižených míst také podpoří rozšíření krevních kapilár, které pak do oblasti přivedou větší množství kyslíku a výživných látek.

První aktivní pohyb podpořte vitaminovou náloží

Již měsíc před začátkem sportovní sezóny můžete organismu pomoci s přípravou na fyzickou aktivitu také zvýšeným příjmem vitaminů a látek podporujících imunitu. První volbou by určitě měl být vitamín C, pozitivní vliv na obranyschopnost mají i výtažky z hlívy ústřičné a ostropestřce. Vitamínová kúra v kombinaci s výše uvedenými tipy vám jistě pomohou úspěšně odstartovat sportovní sezónu a naplno si vychutnat první jarní sportování.

Autor: Ogilvy&Mather

Štítky sport, organismus, únava, Alpa, Ogilvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarním sportováním ku zdraví. Tipy na pohodový start sportovní sezóny  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.