Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně neví, kdo bude provozovat novou arénu. Kometa z jednání vycouvala

Brno zatím nemá tušení, kdo se ujme provozu nové multifunkční arény, která podle plánů vyroste v areálu výstaviště. Po několika měsících krachla jednání města s hokejovou Kometou, která byla jediným zájemcem. Radnice nyní hledá novou cestu, jak problém vyřešit.

Pořádnou porci práce a starostí přidává moravské metropoli výstavba vytouženého multifunkčního stánku. Magistrátu dělá vrásky především financování celého záměru a nyní zamýšlenou výstavbu zkomplikovalo jednání o koncesi na provozování víceúčelové haly, která pojme až 13 tisíc lidí a mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Jediný uchazeč, jímž byla hokejová Kometa, po několika měsících odešel od kulatého stolu. Klub ale doufá, že není všem dnům konec.

Mohu jako jednatel potvrdit, že v žádném případě nechceme opustit myšlenku uzavření koncesní smlouvy k užívání haly. Věříme, že se k jednání vrátíme,“ uvedl boss hokejové Komety Libor Zábranský, jenž v současné době působí jako asistent u české reprezentace. 

Získané poznatky zúročíme

Důvodem neuzavření dohody je podle Brna i sportovního oddílu složitá ekonomicko-politická situace a také fakt, že se nepodařilo dojít k dohodě, která by obstála u Evropské komise. „Brno nyní bude hledat jinou cestu, jak zajistit úspěšné a kvalitní provozování arény. Jak jsme již v minulosti avizovali, předně se budeme snažit vypsat koncesní řízení ještě jednou,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Vzhledem k tomu, že se v rámci jednání o koncesi vyjasňuje i množství provozních a technických věcí, které se promítají do smluvních podmínek, můžeme nyní zúročit všechny získané poznatky, takže celý proces by měl být tentokrát výrazně méně časově náročný. Nejedná se tedy o zásadní komplikaci, výstavbu a následné provozování multifunkční haly to nijak výrazně neomezí,“ dodala šéfka brněnské radnice.

Náklady vzrostly o skoro tři miliardy

Nová hala se oproti původním plánům výrazně prodražila. V roce 2018, kdy se rozhodlo o stavbě ve veletržním areálu, se mluvilo o částce 1,4 miliardy korun. Nyní i s ohledem na rostoucí ceny stavebních materiálů nebo energií, komplikované geopolitické situaci v čele s válečným konfliktem Ruska a Ukrajiny či různým dalším úpravám v projektu se podle posledních odhadů mluví o částce dosahující až 4 miliardy korun. Na výstavbu sportoviště, na nějž Brno aktuálně hledá zhotovitele, si tak město i s jeho firmami bude muset i přes dotaci státu (300 milionů) a Jihomoravského kraje (200 milionů) patrně vzít obří úvěr.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Kometa, Arena Brno

Štítky Brno, hokej, Aréna, Výstaviště, Kometa, stavba, Evropská komise, Markéta Vaňková, ODS, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně neví, kdo bude provozovat novou arénu. Kometa z jednání vycouvala  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.