Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Češi v Brně porazili Švédy a turnaj mohou stále vyhrát. Dnes vyzvou Rusy v čele s hvězdným Ovečkinem

Čeští hokejisté v sobotu v generálce na mistrovství světa hostí v Brně Rusko v týmu i s hvězdným útočníkem Ovečkinem a na domácím turnaji Carlson Hockey Games mohou hrát o celkové vítězství. V sobotu porazili Švédsko 3:0, předtím podlehli Finsku 2:3. Po skončení duelu, který začne v 18:00, oznámí trenér Miloš Říha nominaci na šampionát. Ten začne v pátek v Bratislavě.

Rusové dorazili do Brna s dvanácti posilami z NHL v sestavě v čele s Alexandrem Ovečkinem, Jevgenijem Malkinem či Nikitou Kučerovem, ale po dvou zápasech jsou bez bodu. Češi si naopak zvedli sebevědomí výsledkem i povedeným výkonem proti Švédům ve vyprodané brněnské DRFG Areně. Nulu v sobotu vychytal Patrik Bartošák.

Dva góly z power play

O góly českého týmu se postarali na začátku osmé minuty Dmitrij Jaškin a při závěrečné power play Seveřanů Ondřej Palát a kapitán Jakub Voráček. Čisté konto proti týmu, v němž bylo celkem 15 zástupců NHL, udržel díky 22 úspěšným zákrokům brankář Patrik Bartošák.

Sekáč opustil tým z rodinných důvodů

Sekáče, který z rodinných důvodů opustil kádr reprezentace, nahradil na levém křídle třetího útoku Kubalík. A Češi začali výrazně lépe než v předchozím duelu proti Finům. Simon hned v úvodních sekundách bekhendem prověřil Lundqvista.

V sedmé minutě pálil z dobré pozice Voráček, hvězdný gólman Tre kronor byl ale znovu připravený. O chvilku později už Jaškin rozjásal vyprodané hlediště, poté co z úhlu sice zakončil jen do tyčky, od ní se ale kotouč odrazil zezadu do levého Lundqvistova betonu a skončil v brance.

Zanedlouho se jako první v utkání provinil proti pravidlům Lander a moc nechybělo, aby neodseděl u trestoměřičů celé dvě minuty. Nejprve si vyjel do dobré pozice k zakončení Voráček a nebezpečně pálil bekhendem, jenže nemířil přesně. Krátce poté Gudas z kruhu pro vhazování zakončoval do odkryté branky, ale ranou bez přípravy i on těsně minul.

Pak hráli dvě přesilovky v krátkém sledu rovněž Seveřané a v 18. minutě orazítkoval obránce Ekman-Larsson střelou zápěstím od modré čáry tyčku, kotouč se odrazil do Bartošákových zad, zůstal těsně před brankovou čárou a Kolář zachránil situaci, když mohl dorážet Eriksson.

Na začátku 22. minuty našel Jaškin rozjetého Paláta, který se ocitl tváří v tvář proti Lundqvistovi, vypálil nebezpečně na jeho vyrážečku, strážce švédské branky ale vytěsnil kotouč na pravou tyč. Jen krátce nato se vyznamenal Lundqvist při dobré Simonově teči.

Neuznaný gól Jaškina

Na druhé straně Bartošák uchránil branku od pohromy při zakončení Nygarda. Právě Nygard musel v polovině utkání na trestnou lavici a Češi slavili podruhé. Jenže předčasně. Rutta vypálil, Lundqvist nevěděl, kde má kotouč, na brankovišti ho důrazný Moravčík posunul směrem k Jaškinovi, který ho dotlačil za čáru.

Švédská střídačka ale zareagovala výzvou, sudí přezkoumali celou situaci u videa a kvůli nedovolenému ataku gólmana Jaškinovi druhý zásah sebrali. Trenér Říha vehementně protestoval, ze záběrů na kostce se trenérům zdál gól regulérní.

„Dima tam dobře pracoval a myslím, že ten gól měl být uznaný. Asi to však rozhodčí viděli jinak, neuznali to prý kvůli bouchnutí do betonu, což mě překvapilo," uvedl asistent trenéra Robert Reichel.

„Když jsem pak viděl video, ani jsem se verdiktu nedivil. Tam bylo jasně vidět, že jsem netrefil puk, ale beton. Posunul jsem gólmana, což se nesmí," připustil Jaškin.

Další možnosti ke změně skóre nevyužili Mario Kempe a Tomáš Zohorna. Těsné vedení si tak český tým přenesl i do třetí části.

V ní se vyznamenal Bartošák u šance Eliase Petterssona, jinak ale domácí přes sílící tlak úřadujících mistrů světa velmi dobře hájili těsné vedení. V 56. minutě naopak zazvonil Hronek na tyč. Takřka dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby to Švédové zkusili bez Lundqvista, čehož využili Palát a po něm s ledovým klidem i Voráček.

Díky navýšení rozdílu ve skóre Češi vylepšili i svou pozici do případné minitabulky, která by jim mohla zajistit turnajový primát. Sami však musí vedle úspěchu Švédů v severském derby porazit v základní době sbornou. "Je to samozřejmě prestižní turnaj a je to doma, ale pro nás je důležité, co přijde příští týden. Tak se na to díváme," řekl Reichel.

Autoři | Foto Aleš Krecl / Česká hokejová reprezentace, Facebook

Štítky reprezentace, hokej, brno, Švédsko, příprava, Rusko, FC Zbrojovka Brno, Alexandr Michajlovič Ovečkin, Miloš Říha, Dmitrij Jaškin, Mistrovství světa ve fotbale, HC Slovan Bratislava, Finsko, Patrik Bartošák

Češi v Brně porazili Švédy a turnaj mohou stále vyhrát. Dnes vyzvou Rusy v čele s hvězdným Ovečkinem  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.