Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Amatéři v Brně se postavili šachovým velmistrům. Remízu uhrál třináctiletý chlapec

Nad šachovým polem před brněnskou knihovnou si několik hodin lámali hlavy milovníci královské hry. Zájemci z řad amatérů se utkali s arménským velmistrem Sergejem Movesesjanem a ženskou přebornicí původem z Ruska Julií Movsesjanovou. Napjatou simultánní partii, které se zúčastnili i děti, pořadatelé nachystali jako součást výstavy o známém pedagogovi, knihovníkovi a šachistovi Eduardu Lendlovi.

Více než dvacítka nadšenců se několik hodin potila před Moravskou zemskou knihovnou v Brně (MZK) při simultánní šachové partii. Střetnutí to ale nebylo jen tak ledajaké. Účastníci se utkali s velmistry Julií a Sergejem Movsesjanovými.

Partie se hrála přes tři hodiny v prostoru před vzdělávacím zařízením na šestnácti šachovnicích. V šachovém světě proslulý manželský pár se jedním tahem vždy postupně věnoval každému zájemci z řad široké veřejnosti, který se na akci přihlásil. Ve chvíli, kdy někdo z účastníků vypadl, na jeho místo zasedl k nové hře další. „Celkem hrálo 23 lidí. Nejkratší partie trvala 45 minut a nejmladšímu účastníkovi bylo devět let. Tento chlapec vydržel Movsesjanovým vzdorovat hodinu a půl," uvedla Věra Böhmová z programového oddělení MZK. 

Když po několika hodinách hráči dospěli do zdárného konce, na stole ležely tři remízy a dvacítka výher na kontě manželů. Výborný výkon podal třináctiletý chlapec, jenž po třech hodinách uhrál s velmistry remízu. Na akci pořadatelé spolupracovali se Šachovým svazem ČR, přenos partií mohli sledovat také lidé v kavárně uvnitř knihovny, kde hry komentoval odborník.

Spojeni láskou ke hře

Julia Movsesjanová se narodila v Rusku, v roce 2009 se ale přestěhovala do Prahy. Další rok reprezentovala Slovensko, kde se také stala ženskou jedničkou v šachu. Stejný úspěch pak zaznamenala v tuzemsku, kde rovněž pokořila titul mistryně České republiky, a to i v bleskovém šachu.

Před několika lety se provdala za olympijského vítěze a mistra světa Sergeje Movsesjana. Úspěšný šachista pochází z Arménie, za svoji kariéru ale reprezentoval jak Česko, tak Slovensko. Manželé žijí už dlouhá léta v Praze a vychovávají spolu syna Gabriela.

Oči Brna

Královská hra mezi dvojicí profesionálů a amatérskými příznivci byla součástí cyklu Oči Brna, v němž MZK představuje významné osobnosti, jejichž život a tvorba jsou spjaty s jihomoravskou metropolí. Tentokrát instituce prezentovala dílo šachisty a knihovníka Eduarda Lendla a oslavila tak 130. výročí jeho narození.

Lendl se výrazně zasloužil o rozvoj šachové pedagogiky na Moravě, kde také založil jednu z největších sbírek tematicky orientované literatury v Evropě. Stejně jako šachově zaměřené knihy najdou od minulého roku návštěvníci v MZK také koutek věnovaný tomuto významnému pedagogovi. V něm se můžou buď učit nebo si půjčit šachové soupravy a hodiny, a trénovat tak svoje dovednosti v této disciplíně.

Do konce října je pro zájemce k vidění multimediální výstava exponátů z Lendlova osobního i pracovního života, jako jsou ocenění za hráčské úspěchy nebo fotky a dopisy. Výstavu doplňují vzácné dřevěné šachové figurky z přelomu 14. a 15. století nebo unikátní sbírka mincí a bankovek se šachovými motivy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, sport, šachy, knihovna, turnaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Amatéři v Brně se postavili šachovým velmistrům. Remízu uhrál třináctiletý chlapec  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.