Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Přibylo nejméně případů koronaviru ve všední den od začátku listopadu

Epidemie v Česku dál zpomaluje, v pátek testy odhalily 8963 nových případů koronaviru. Je to nejméně ve všední den od 4. listopadu. Oproti minulému pátku je nárůst zhruba o 3400 nižší. Denní počty nových případů klesají v mezitýdenním srovnání více než 14 dní.

Dál klesá i počet hospitalizovaných, v pátek vyžadovalo nemocniční péči 5266 pacientů s onemocněním covid-19, z nich 889 bylo v těžkém stavu. Méně pacientů s covidem bylo v nemocnicích naposledy 20. listopadu, oproti minulému týdnu jejich počet klesl o více než 1100. Nemocnice ale nahlašují pacienty zpětně, jejich počet tak může při dalších aktualizacích stoupnout.

Spolu s poklesem denních případů prokázané infekce klesá i týdenní incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá nyní v Česku 671 případů za posledních sedm dní, předchozí den to bylo 704. K dnešku se incidence snížila ve všech krajích. Nejvyšší je nově v Libereckém kraji, kde za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 824 nakažených. Na jižní Moravě se nakazilo 653 osob na 100 tisíc obyvatel.

Nadále se snižuje i reprodukční číslo, udávající kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nemocný. Aktuálně je na hodnotě 0,79, níže bylo podle dat ministerstva zdravotnictví naposledy ke konci června. Pod klíčovou hodnotou jedna, což znamená, že šíření nákazy zpomaluje, je více než 14 dní. 

Laboratoře provedly v pátek zhruba 95 tisíc testů, asi o 15 tisíc méně než před týdnem. Pozitivita klesla u všech třech typů testů. V případě nejčastějších preventivních dosáhla 4,21 procenta, před týdnem byla 5,26 procenta. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesl podíl pozitivních o téměř čtyři procentní body na 26,02 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, se pozitivita snížila o necelý procentní bod na 10,31 procenta.

Nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v pátek po prvním zasedání oznámila, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19. Nynější nouzový stav vyhlášený bývalým kabinetem ANO a ČSSD tak skončí o půlnoci 25. prosince. Přestane tak platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. O případných dalších protiepidemických opatřeních chce Fialova vláda rozhodnout 29. prosince podle aktuálních dat o šíření varianty koronaviru omikron ve Velké Británii. Kvůli komunitnímu šíření nakažlivější varianty omikron ostrovní království s 67 miliony obyvatel hlásí rekordní počty nově nakažených, ve čtvrtek jich bylo přes 88 tisíc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky koronavirus, covid, nakažení, COVID-19, Česko, pacient, Petr Fiala, ČSSD, ODS, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, vláda Petra Fialy, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibylo nejméně případů koronaviru ve všední den od začátku listopadu  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.