Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skautští dobrovolníci pomáhají seniorům v době pandemie. Zajištují pomoc při každodenních činnostech

Se stále narůstajícím počtem nakažených, také narůstá počet dobrovolníků. Stejně jak tomu bylo na jaře během první vlny, nabídli pomoc skauti ve spolupráci s celostátní seniorskou linkou Elpida. Lidem nad šedesát let nakupují potraviny, hygienické potřeby nebo vyřizují poštu.

Junák-český skaut ve spolupráci s Elpidou nabízejí bezplatnou pomoc seniorům při každodenních činnostech v době pandemie. V rámci projektu Skautská pomoc Lince seniorů nabízejí pomoc rizikovým skupinám, kterým je doporučeno vyhýbat místům s velkým počtem lidí.

V Brně momentálně funguje okolo 70 dobrovolníků z řad skautu. Skautští dobrovolníci jsou aktuálně v každé větší obci nebo městě v Jihomoravském kraji. Jenom na jaře se zapojilo přes 700 skautských dobrovolníků po celé České republice.

Jak si zažádat o pomoc

Seniorovi stačí zavolat na bezplatnou linku organizace Elpida na telefonní číslo 800 200 007 a sdělí, s čím potřebuje pomoct. Telefonní lidka funguje denně od 8:00 do 20:00 hodin. Požadavek se následně zobrazí v systému skautských dobrovolníků. Dobrovolník, který má volné kapacity si požadavek převezme a vyřídí. Následně se skaut spojí s volajícím a domluví se na podrobnostech.

„Senioři tak na linku nahlásí jméno a příjmení, telefonní číslo, přesnou adresu a činnost, se kterou potřebují pomoci, plus čas, kdy to potřebují a o ostatní se pak už postará Elpida a my,“ sdělila mluvčí brněnského skautu Iveta Hovorková.

 S čím skauti pomáhají

Skauti momentálně vypomáhají se zajištěním základních potřeb, kde není potřeba přímý kontakt se seniorem. Máme tři druhy poptávek: nákup potravin a základních potřeb, vyzvedávání léků a placení složenek. Seniorům tak chceme umožnit, aby se vyhnuli místům se zvýšeným rizikem nákazy,“ uvedla Hovorková.

Jak dlouho trvá, než se dobrovolník ozve?

Pokud se nacházíte v oblasti pokrytou dobrovolníky, žádost bude vyřízená rychle. Může se však stát, že skautští dobrovolníci jsou v oblasti vytíženi. I přesto, že na žádost nikdo nebude reagovat během 48 hodin, nemusíte se bát, požadavek stále zůstává v systému. Pokud ani po 48 hodinách se nikdo neozve, neváhejte se na linku 800 200 007 obrátit znovu.

Může se stát, že kapacity dobrovolníků jsou vyčerpány anebo v okolí žádný dobrovolník není. „V případě, že máme poptávku v místě, kde není skautský dobrovolník, funguje v projektu ještě malý tým koordinátorů, kteří obvolávají místní skautská střediska a oddíly, případně i jiné než skautské aktéry – charity, fary, vedení obcí apod. Vždy se snažíme poptávku vyřídit,“ dodává Hovorková.

Jak pomoc probíhá

Dobrovolník telefonicky zjistí všechny podstatné informace. Následný nákup, léky anebo složenky dobrovolník nechá před dveřmi, aby nedocházelo ke zbytečnému kontaktu. Peníze za doručené potraviny nebo léky, předá senior po předchozí domluvě dobrovolníkovi. S nákupem dobrovolník doručí i účtenku, pro případnou kontrolu.

Dobrovolník nakupuje zboží přesně podle požadavku seniora, aby nedocházelo ke zbytečnému navyšování ceny. Ne všechny položky ze seznamu musí dobrovolník doručit. Například pokud zboží v obchodě není momentálně dostupné nebo aby nedocházelo k navýšení smluvené částky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská rada Junáka

Štítky Skaut, Brno, Junák, senioři, pomoc, Elpida, jídlo, Česko, Linec, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skautští dobrovolníci pomáhají seniorům v době pandemie. Zajištují pomoc při každodenních činnostech  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.