Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda oznámila nová opatření. Zavřou se bary i restaurace a školy přejdou na distanční výuku

Vláda oznámila v pondělí večer další opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru. Od středy budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních škol. Školek se opatření netýká. Od středy bude povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. Restaurace a bary budou od středy do 3. listopadu uzavřené. Zakázáno bude pití alkoholu na veřejných místech. Shromažďování bude od středy omezené na maximálně šest osob.

Počet úmrtí s koronavirem v Česku překročil tisícovku. Od ranních údajů na webu ministerstva zdravotnictví stoupl o 58 na 1045, řada úmrtí přibyla v předešlých dnech. Dosud nejvíc lidí za jeden den zemřelo s nemocí covid-19 v pátek, kdy bylo obětí 51. 

Máme jeden pokus, který musí být úspěšný. Musíme i tentokrát nárůst epidemie zvládnout,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO). 

Všechna opatření zveřejnil na svém twitterovém účtu v moment, kdy začala tisková konference, ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO).

Asi nejcitelnějším opatřením je opětovné zavedení distanční výuky. Od středy do 1. listopadu budou uzavřeny školy včetně prvního stupně základních. Žáci přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření týkat nebude.

Na výuku on-line už dnes přešly vysoké a střední školy v celé ČR, dosud v některých regionech fungovaly normálně. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu.

Restauratéři opět uzavřou provozovny

Od středy do 3. listopadu se uzavřou také bary, restaurace a hospody. Výdejní okénka restaurací budou moci fungovat do 20:00. Hotelové restaurace budou hostům k dispozici do 20:00. Uzavření restaurací je nečekané i s ohledem na to, že prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák dnes po zasedání tripartity uvedl, že ho premiér i ministr ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

Proti plánovanému opatření se už dříve vymezovali restauratéři. Restaurační zařízení jsou podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR méně riziková z hlediska šíření nákazy. "Pro úspěch všech opatření je klíčová ještě jedna věc. Důvěryhodnost vlády a její komunikace. Dnešek opět ukázal, jak se to dělat nemá. Přes den vládní představitelé avizovali řadu opatření, která se průběžně měnila. Ministr zdravotnictví, který požívá velký respekt veřejnosti, svůj avizovaný večerní projev nepronesl, při výrazně opožděném zveřejnění nových opatření opět chyběla jasná slova o pomoci nejpostiženějším sektorům české ekonomiky," okomentoval ještě večer rozhodnutí vlády prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a dodal: "Pro úspěch ekonomiky je zásadní ochota lidí investovat peníze. Pro to je nutná alespoň elementární míra jistoty. Vyzývám proto vládu, aby konečně představila scénáře vývoje a dlouhodobý plán boje proti Covidu-19. Jen tak máme šanci zachránit řadu sektorů v existenčních problémech, ale i ty, které se tam brzy dostanou. Lidi se aktuálně čím dál tím více bojí budoucnosti a čím dál tím méně věří vládě."

Alkohol jen doma

Další opatření omezuje konzumaci alkoholu. Na veřejně přístupných místech bude zakázána jeho konzumace. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav. Je to jedno z mála nově zavedených opatření, která neplatila během jarní vlny koronaviru. Od středy bude v Česku povinné také nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. V platnosti zůstává také nošení roušek v uzavřených prostorách.

V nemocnicích by mělo v následujících týdnech podle Prymuly pomáhat až 2 400 mediků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například farmaceutických škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlada.cz | Zdroj Twitter, ČTK

Štítky vláda, koronavirus, opatření, restaurace, COVID-19, rouška, Česko, ANO 2011, Roman Prymula, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Andrej Babiš, Tomáš Prouza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda oznámila nová opatření. Zavřou se bary i restaurace a školy přejdou na distanční výuku  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.