Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

4pokoje: konečně dobrej nonstop

Tak by se dala v jedné větě shrnout hlavní myšlenka nově otevřeného baru 4pokoje. V prostoru bývalé Černé perly ve Vachově ulici totiž vznikl unikátní prostor, který mění tvář čtyřikrát za den. Během 22 hodin provozu se 4pokoje promění z ranní kavárny v odpolední bistro, večerní cocktail bar pak vystřídá noční party nonstop.

Za konceptem 4pokojů stojí mimo jiné i Jan Vlachynský, spolumajitel dvou úspěšných brněnských barů Super Panda Circus a Bar, který neexistuje, finalisty - a v případě Super Panda Circus také vítěze - Czech Bar Awards za nejlepší cocktail bar v Česku. „Čtyři pokoje jsou koncept, který nám ležel dlouhou dobu v hlavě. Udělat podnik - nonstop, ale v jiných kvalitách, než je u nás běžné. Bar, který neexistuje je klasický bar newyorského střihu, Panda je naše experimentální hřiště a čtyři pokoje, to je obývák - pohoda v každou denní dobu,“ prozradil Vlachynský.

Proměnu 4pokojů reflektuje hned několik prvků. Během dne se střídá devět variant nápojových a jídelních menu, šestnáct hudebních playlistů sestavených na míru různým denním dobám a aktuálnímu počasí a také intenzita a odstín osvětlení baru.

Unikátní cenový systém

Tradiční přístupy bourají ve 4pokojích snad na všech frontách. Jedním z atypických prvků je i nápojové a jídelní menu. Mimo samotného složení nabízených produktů totiž zaujme systémem cen. Ty se taktéž proměňují v závislosti na denní době. „V gastro světě je dynamické naceňování nevídané,“ prozradil Vlachynský. Snídaně ráno může stát 58, v poledne 90 a ve tři ráno 120 korun. „Podobný systém funguje například u aerolinek – neprodáváte produkt, ale čas. Věci, které jsou náročné na přípravu v časech, které jsou vytížené, jsou dražší než věci, které jsou snažší na přípravu v dobách, kdy tu nikdo není,“ vysvětlil spolumajitel.

Ve všech meníčkách je za každou cenou navíc písmeno určující aktuální cenovou hodnotu. „Čím nižší písmeno, tím lepší cena. Áčko je teda nejlepší možná cena, která za ten den kdy nastane. Na snídani je například nejvýhodnější přijít mezi sedmou a osmou ranní, navíc do deseti hodin s neomezeným množstvím kávy,“ uzavírá Vlachynský.

Rozlučte se s espressem, zvykejte na čepované koktejly

Espressa se ve 4pokojích nedočkáte. Pressovačím dali majitelé sbohem, přednost dostala filtrovaná káva. „Její nevýhodou však je doba přípravy. Proto jsme se rozhodli jít cestou, která je dnes ve světě v kavárnách, jež nabízí filtrovanou kávu, úplně běžná – tzv. batch brew. Připraví se větší množství kávy naráz a předem. Poté se naplní do – v našem případě šestilitrové - nádoby. Její výdej je pak super rychlý,“ vysvětlil Vlachynský. Kávovou směs několika druhů arabic, jež dostala název Ein Berliner, dodává brněnská pražírna Rebelbean.

Netradiční je také způsob podávání koktejů. Namíchané koktejly spolu s limonádami, pivem, ledovou kávou či čaji se čepují z kohoutů. "Na české poměry je myšlenka čepování různých druhů nápojů revoluční," prohlásil Vlachynský. Důležitým prvkem nápojového menu jsou také čaje, v nápojovém menu najdete dohromady 17 druhů.

Mix světové a tradiční české kuchyně

Nabídka poledního menu sází na klasiku – polévka a k tomu masité a vegetariánské jídlo. „Měla by to být klasika s trochou šílenosti a troškou nadhledu. Snažíme se jídlům dodat šmrnc. Zaměřujeme se tedy dost na asijskou – konkrétně korejskou a pak také mexickou kuchyni,“ prozradil jeden ze spolumajitelů a vedoucí kuchařského týmu Tomáš Křemenák. Polední menu je jako jediné proměnné. Stálá nabídka pak představuje 28 jídel, hýbe se jen cena.

„Snažili jsme se také zaměřit více na věci, které se v Brně, potažmo v celém Česku, moc nedělají. Proto u snídaně sice najdete vaječné pokrmy, ale například ve formě tortilly nebo vejce Benedikt, které jsme si navíc upravili podle sebe,“ dodal Křemenák.

Odpolední nabídce vévodí sendviče, domácí thermixy či buchty. Večer přichází čas na domácí hotdog. „Vymysleli jsme si svůj hotdog. Děláme ho z vlastní bulky, vlastního párku, vlastní omáčky a hořčice. Pak tu máme tacos trochu po českém způsobu a večerní nabídku uzavírají speciální knedlíky na způsob kynutých, které nejsou plněny nasladko, ale vepřovým jazykem či bůčkem,“ uzavřel Křemenák.

Bar? Umělecké dílo

Podobu 4pokojů svěřili majitelé do rukou atelieru Bonbon. Michal a Lea Mačudovi totiž stojí i za podobu Super Pandy a „neexistujícího“ baru. „Pro nás to byla výzva, museli jsme najít prvek, který celý prostor sjednotí,“ prozradil architek Michal Mačuda.

Tímto prvkem je ve 4pokojích centrální bar, který zasahuje do všech částí místnosti a vévodí prostoru. „Samotný bar je asi to nejlepší, jaký jsme kdy udělali. Je to malé umělecké dílo,“ dodal spokojený Mačuda. Interiér je zařízen do veselých barev, od růžové až po mentolovou. Mačudovi ho designovali v duchu vlastního stylu, jež nazývají Nová bohatost. A na 4pokojích se jí nešetřilo.

Lahvová, zázračná

Podnik nabízí svou vlastní lahvovanou limonádu. A že to není jentak ledajaká sodovka svědčí už její název. „Zázračná limonáda je můj srdcový projekt. S kolegy barmany z Pandy a čtyřech pokojů nás už nebavili klasické nealko softdrinky, které jsou běžně v nabídkách, pustili jsme se do vlastních,“ uvedl jeden z hlavních tvůrců zázračné limonády Martin Hůla s tím, že dosavadní zájem o limonádu ve 4pokojích zcela předčil jeho původní představy. Zázračná je nyní k dostání v pěti variantách – jakože tonik, skoro cream soda, ibišková, perníková a (velmi silné) maté. „To je pět základních typů v ranné fázi. Určitě to bude přibývat, moc nás to baví,“ uzavírá s úsměvem Hůla.

Martin Šeda

Foto: Tomáš Hrivňák

4pokoje: konečně dobrej nonstop

Úterý, 21. února 2017, 19:40

Autor: Tomáš Hrivňák
Autor: Tomáš Hrivňák

Štítky káva, limonáda, Česko, jídlo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

4pokoje: konečně dobrej nonstop  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.