Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Skončili v práci a otevřeli si v Brně své Cukrové nebe. Nabízí zákusky podle receptů předávaných po generace

Dopřát si zákusky, které lidé mlsali před více než stoletím. Takový zážitek si mohou lidé připravit v širším centru Brna. Stačí zavítat do Cukrového nebe, kde vám sympatický pár Iva s Jardou naservírují ručně dělané zákusky, jejichž recepty se v cukrářské rodině předávají po celé generace.

Při vstupu do Cukrového nebe vás přivítají úsměvem. Stylově zařízená, prosvětlená cukrárna na Úvoze poblíž Konečného náměstí dýchá příjemnou atmosférou. Jen málokterý zákazník si zde ke kávě nedopřeje zákusek. A podle majitelů se po první návštěvě téměř vždy objeví znovu.

„Mám obrovskou radost, že se nám už od samotného otevření cukrárny zákazníci neustále vracejí,” svěřuje se Iva. Úleva to prý byla o to větší, že vsadili na jednu kartu, aniž by pořádně věděli, do čeho jdou.

Sbohem excelovým tabulkám a nesmyslným úkolům

Iva a Jaroslav totiž léta pracovali na významných manažerských pozicích v korporátech. „Po letech jsme si však uvědomili, že už nechceme věnovat náš čas někomu jinému,” vysvětluje Iva. „Čas je vzácný a my si řekli,  že už ho nechceme věnovat nesmyslným úkolům, zbytečným tabulkám a neuskutečnitelným cílům, za které vás šéfové při nesplnění pucují. Takhle můžeme sypat popel na hlavu jen sami sobě,” vkládá se do řeči Jarda. 

Plán otevřít si cukrárnu se přitom nabízel docela přirozeně. V rodině Ivy se totiž cukrářské recepty a především láska k pečení předávaly po generace. 

Století staré recepty

Začala to už za první republiky, kdy se prababička Ivy učila řemeslu u francouzského cukráře. „Některé recepty tak pocházejí ze staré školy francouzské cukrařiny. Mluvíme tu o receptech, které se nezměnily za celých sto a více let,” dodává Iva. 

Její babička si pak otevřela cukrárnu v Hodoníně, kde právě tyto zákusky doplněné o tehdejší trendy a vlastní recepty nabízela. S nadcházejícími léty však němel, kdo po babičce provoz převzít. „Jedna sestra žila v zahraničí, druhá v Praze a já studovala na vysoké škole. Babička proto cukrárnu před důchodem zavřela,” vypráví Iva.

Stále vzrůstající nechuť k práci v korporátu a obava, že by unikátní rodinné recepty mohly upadnout v zapomenutí, rozhoupaly Ivu s Jaroslavem k činu. „S Jardou jsme se rozhodli skončit v práci a ušetřené peníze vložit do vlastní cukrárny,” dodává Iva. A tak vzniklo Cukrové nebe.

Práce celé rodiny

„Je mi líto, že vám dnes nemůžu nabídnout kremroli. To je naše specialita. Ještě stále je pro nás peče moje babička, protože nikdo jiný to tak neumí, pouze maminka se k té dokonalosti přibližuje. V babiččině podání je to téměř magie,” směje se Iva.

Veškeré zákusky, které za skleněnou výlohou najdete, vznikají přímo v Cukrovém nebi. „S něčím nám také pomáhá moje maminka, kremrole zase peče moje babička. Oběma jsem za to nesmírně vděčná, bez nich bychom to neměli šanci zvládat. Jsou úžasné,” svěřuje se Iva.

Podle ní si v cukrárně přijde na chuť každý. „Snažíme se o spojení klasické cukrařiny (větrník, kremrole) s lehčími a modernějšími věcmi, jako jsou cheesecaky,” dodává.

Ruční práce a nejlepší zmrzka v Česku

Pamlsky vyrábějí ručně. Přesvědčit se o tom můžete – když máte štěstí – na vlastní oči. Výrobna je v Cukrovém nebi prosklená a s cukrárnou ji spojuje velké skleněné okno. „Sami si vaříme polevy z čokolády, krémy a vlastně vše, co si sami udělat můžeme. Jsou jen dvě věci, které kupujeme hotové  čerstvé ovoce a zmrzlinu. Nejlepší zmrzlinu v Česku, konkrétně,” prohlašuje Jarda.

Nejde přitom o domněnku, ale o oceněními podpořený fakt. Zmrzlinu totiž odebírají od mladých zmrzlinářů z Lipůvky. Říkají si Tomivo gelato a letos byla jejich řemeslně vyráběná zmrzlá pochoutka vyhlášena nejlepší zmrzlinou v Česku.

Chuť na prvním místě

Při výrobě a výzdobě zákusků si v Cukrovém nebi nepotrpí na umělé a přebytečné kudrlinky. „Naše zákusky se mohou zdát na první pohled třeba obyčejné, minimalistické. My se však snažíme jet trošku opačný trend, než se dnes nosí. Spousta cukráren se zaměřuje především na vizuální stránku výrobků. V nabídce tak najdete vizuálně krásné dortíky, které doslova jíte očima. Jenže často to jde na úkor chuti a kvalitě,” vysvětluje Iva.

„My více dbáme na to, aby to chutnalo tak, jak to chutnat má a jak chceme, aby naše sladkosti chutnaly. Požitek z chuti je to první a poslední, na čem nám záleží,” doplňuje Jarda.

Ocenění od významného magazínu

Tento netradiční přístup se každodenně vyplácí v podobě řady věrných zákazníků, kteří se pravidelně vrací. Potěší však i jiné návštěvy, například redaktorů známého magazínu Forbes. „Ani ne po roce fungování nás Forbes zařadil mezi osm nejlepších cukráren v Brně. To nám udělalo ohromnou radost," prozrazuje Jarda.

„Je to pro nás velká čest a moc za ni děkujeme. I tak ale zůstává naší hlavní prioritou, aby vám chutnal náš ořechový rohlíček, dortík nebo kremrole,” uzavírá s úsměvem Iva.

Štítky cukrové nebe, recepty, cukrařina, recept, cukrárna, Brno, rodina, Česko, Forbes, První republika, Praha, Instagram

Skončili v práci a otevřeli si v Brně své Cukrové nebe. Nabízí zákusky podle receptů předávaných po generace  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.