Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na soutěže vypravuju celé autobusy svých fanoušků, mají oběd zdarma, vtipkuje nejlepší verbíř Uherskohradišťska

Má několik vítězství z diváckých anket ve Strážnici i z regionálních verbířských klání, porota jej však přímo do finále strážnické soutěže nominovala až letos. Na obligátní i všetečné otázky jsem se ptala Antonína Žmoly, letošního nejlepšího tanečníka verbuňku na Uherskohradišťsku.

Jak dlouho se věnuješ folkloru, a jak dlouho verbuňku? Jsi členem nějakého souboru?

První pokusy o tanec proběhly v patnácti letech na hodech u nás v Kněžpoli. Pak jsem začal chodit do souboru Kalina v Babicích a jsem tam dodnes. V Kalině (a na hodech) jsem taky začal s verbuňkem.

Co děláš, když zrovna netančíš a nezpíváš?

Pracuju v pojišťovnictví. A když zrovna netančím, nezpívám a nepojišťuju, tak rád sportuju. Pravidelně hrajeme fotbálek s klukama z jiných souborů a muzik. Rád jezdím na kole a oblíbil jsem si CrossFit. Taky teď rekonstruuju dům, takže hromada práce.

zmola2.jpg

Čtenáře určitě zajímá, co je CrossFit, mě ale víc zajímá, jestli jako odborník na pojištění nabízíš svým soupeřům nějaké výhodné pojištění končetin. Jde přece jen o finalisty mistrovství světa.

Moderátor Ladik Šimeček mi při minulém ročníku udělal pěknou pojišťováckou reklamu, ale kluci to do zákulisí neslyšeli, tak jsem ještě nikoho nepojistil.

Kdo tě učil tančit verbuňk?

Když jsem začínal, učil jsem se první kroky od kluků u nás v chase, později pak od tanečníků v souboru. Taky jsem se zúčastnil několika seminářů. Inspiraci jsem sbíral i na zábavách při muzice a z různých videozáznamů. Vzorů je určitě víc: Jožka Bazala, Erik Feldvabel, Jakub Tomala, David Pavlíček, každý z nich má svůj osobitý styl a od všech se dá něco odkoukat.

Tuším, že už jsi snad pětkrát získal ve strážnickém předkole cenu diváka. Tvůj projev se publiku buď hodně libí, nebo si s sebou vozíš hordy fanoušků. Jak je to?

Ve spolupráci s jednou nejmenovanou společností vypravujeme pravidelně autobusy na předkolo soutěže. Akce je spojená s obědem zdarma a drobným dárkem. Ne, dělám si srandu. Mám prostě spoustu a spoustu kamarádů i kamarádek a ti mě vždy podpoří.

zmola3.jpg

Čím je pro tebe verbuňk?

Nechci, aby to znělo jako klišé, ale verbuňk pro mě v životě znamená strašně moc. Jde o to kouzlo okamžiku, vyjádření pocitů a emocí právě tam, právě v tu chvíli. Verbuňk taky hodně ovlivnil můj život, poznal jsem díky němu svoji galánku, prožil hromadu zážitků a poznal spoustu lidí, ze kterých se později stali blízcí přátelé.

V rozhovoru nesmí chybět otázka, kterou pokládá jedna z tvých fanynek. Ta zní: „Dokážeš na verbuňk sbalit babu?“ Výše už jsi ji vlastně zodpověděl, nechceš ale odpověď ještě trochu rozvést?

To je spíš otázka na moji galánku. Poznal jsem ji, když jsem byl chasu ve Spytihněvi učit verbovat. Od začátku se spolu dohadujeme, jestli jsem ji já sbalil na verbuňk nebo jestli ona, bez ohledu na mé verbířské schopnosti, sbalila mě.

Který verbířský styl (region), či konkrétní tanečník, se ti nejvíc líbí? A nemusíš být zrovna zatvrzelý patriot.

Od patriotismu se odpoutat nelze, takže nejvíce určitě ten náš, Uherskohradištský. Pokud bych ale měl jeden region vybrat jako další, bylo by to Horňácko.

Máš při vystoupením před strážnickým auditoriem trému?

Mám trému vždycky, v patnácti, v pětadvaceti, i teď pomalu ve třiceti. A čím jsem starší, tím je tréma větší. Vždy ale jen do chvíle, než udělám první krok na jeviště. Pak ze mě všechno spadne a už si jen užívám.

Před vystoupením se ji samozřejmě snažím odbourat, ale musím dávat pozor, abych místo trémy neodboural sám sebe.

Jak odpovíš na otázku, kterou ti v předchozím rozhovoru položil Pavel Vařecha?

Tu teď slýchám často. Jsem rád, že jsem se díky vítězství v regionálním kole posunul přímo do finále. Cena diváků, pro mě ale byla vždy velkou motivací pokračovat dál, vydržet a zlepšovat se. A když se při vyhlášení nedostanu na bednu, tak si můžu říct: „Vítěze zvolilo jen pár porotců, chlapů, ale cena publika je od všech, hlavně od bab. A verbuňk tančíme přece hlavně pro ně a kvůli nim.“

zmola4.jpg

Řada soupeřů z regionů, kterým můžeš položit taky svou otázku se úží. Koho a na co se zeptáš?

Martine Vaculíku: Pivo nebo víno? Nosíš si práci taky domů?

Docela vtipná otázka. Čtenáři, kteří netuší, proč se ptáš zrovna na tohle si holt budou muset přečíst další rozhovor a počkat si na odpověď. Hodně zdaru!

Do předkola soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku na MFF Strážnice postoupili z Uherskohradišťska tito tanečníci: Který z nich podle Vás dosáhne nejvyššího umístění?

Celkem hlasovalo77 čtenářů

Autoři | Foto Archiv Antonína Žmoly

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, rozhovor, verbuňk, verbíř, soutěž, okres Uherské Hradiště, tanečník, Strážnice, Josef Bazala, Kněžpole, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na soutěže vypravuju celé autobusy svých fanoušků, mají oběd zdarma, vtipkuje nejlepší verbíř Uherskohradišťska  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.