Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V čem tkví výhody paddleboardingu a jak se liší od surfování?

PR článek

SUP je oblíbenou letní aktivitou, se kterou jste se už možná na vlastní oči setkali i vy. O co se jedná a proč ji určitě vyzkoušet?

Co je to SUP

Pod zkratkou SUP se ukrývá výraz stand up paddle, který lze přeložit jako „pádlování vestoje“. Spíše než tento doslovný termín se ujalo zjednodušené anglické pojmenování tohoto sportu – paddleboarding. Jedná se skutečně o nový vodní sport, který si získává stále výraznější popularitu. Proč?

Paddleboarding je skvělou fyzickou aktivitou, která umí být až překvapivě náročná. Přirozeným způsobem zatěžuje mnoho svalových skupin včetně těch běžně poměrně málo využívaných. Posilujete tak svaly nohou včetně těch lýtkových, ale i břicha a zad a také ramen či paží.

Vylepšíte si tak jednoznačně fyzickou kondici a také zhubnete. Jakožto aerobní sport je SUP velmi přínosný i pro srdce a plíce. Paddleboarding současně představuje aktivitu zábavnou. S nadsázkou tak lze říci, že si možná ani nepovšimnete toho, že cvičíte. Tento sport je tak vhodný pro každého včetně dětí a na prkno lze vzít i psa. Prakticky jediným limitem je to, že dítě nebo jiný sportovec by měl již umět plavat.

Provozovat tento sport je možno prakticky kdekoli na vhodné vodní ploše. Tedy na rybníku, moři nebo dokonce na peřejích na řece, podle požadované míry adrenalinu. Začátečník by samozřejmě měl zvolit primárně klidnou vodu. V takovém případě si ale na druhou stranu taje tohoto sportu osvojíte poměrně rychle, během několika minut. Výchozí dobrá fyzická kondice podmínkou není. Začít tak může téměř kdokoli a kdykoli.

Zdroj: pexels.com

Jak vznikl paddleboarding

Paddleboarding se jakožto sportovní aktivita začal formovat už kolem roku 1960. Stalo se tak na Havaji mezi místní surfařskou komunitou.

Surfaři se totiž na svých longboardech dostávali na místa, kde se turisté surfovat teprve učili, sdělují dostupné informační zdroje. Tam si tyto budoucí adepty surfingu se zájmem fotografovali. Nicméně prameny také uvádějí, že pádlování na prkně praktikovali i domorodci z Velikonočních ostrovů už podstatně dříve než v 60. letech.

To dokládají i další poznatky. K počátkům historie tohoto sportu lze přidat i první projevy datované do období starověkého Egypta. Stejně tak je prokázáno, že rybáři v dnešním Peru už v éře před 3 000 lety využívali k lovu plováky z rákosu doplněné pádlem.

Nicméně paddleboarding do dnešní podoby prakticky dovedli surfaři, kiteři a windsurfaři. Pro provozování svých oblíbených sportů totiž leckdy neměli podmínky. A museli si tak vystačit jednoduše s paddleboardem, pádlem a vlastními silami.

V čem se liší paddleboarding a surfování

Prakticky tak lze říci, že další důležitou výhodou paddleboardingu je nenáročnost na výchozí poměry. Například surfovat v Česku v přirozených podmínkách nelze, jelikož nemáme dostupný oceán. Zájemci jsou tedy odkázáni na umělé vlny. Paddlebarding lze oproti tomu provozovat na řadě míst.

Co se týče technické náročnosti, surfař k pohybu využívá výhradně vlastní tělo. Jezdec na paddleboardu má pádlo. Surfování je tak mnohem náročnější a mnozí surfaři tvrdí dokonce, že se jej učí celý život.

I mezi základními nástroji, tedy mezi oběma typy prken, jsou rozdíly, byť na první pohled nemusejí být patrny. SUP jsou navrženy tak, aby klouzaly po vodní hladině, zatímco prkna na surfování jsou dimenzována tak, aby se dobře pohybovala ve vlnách.

SUP prkna si můžete koupit vlastní, případně je lze i zapůjčit. Zejména pro ryze rekreační pohyb na paddleboardu není nutné specializované oblečení. Vzhledem k tomu, že se nepředpokládá chuť sportovat v zimě, kupovat neopren si na rozdíl od těch, kteří to s tímto sportem myslí skutečně vážně, nemusíte. Postačí pohodlné plavky.

Podobné je to s botami. Pokud nejste nároční, obout můžete namísto klasických bot do vody i pantofle. Stačí zvolit například praktické a stylové žabky Woom.

»

Ohodnoť článek

Štítky surfing, sport, Havaj, Peru, Česko, Velikonoční ostrov, starověký Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V čem tkví výhody paddleboardingu a jak se liší od surfování?  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.