Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno dosáhlo ročního limitu 35 dnů pro znečištění ovzduší

Brno dnes na měřicí stanici ve Svatoplukově ulici dosáhlo ročního limitu 35 dnů, po které může být znečištěné prostředí polétavým prachem. Upozornili na to aktivisté z Dejchej Brno, podle kterých se magistrát nedostatečně snaží situaci napravit. Město se brání tím, že pro zlepšení kvality ovzduší dělá různá opatření.

"Radnice má na papíře dlouhý seznam, co pro zlepšení dělat. Pro brněnské ovzduší má ale klíčový význam dostavba Velkého městského okruhu. Jižní část je ale nerealizovatelná a propojení dílčích úseků na severu v nedohlednu," řekla Sonia Homolka z Dejchej Brno. Podle ní magistrát raději věnuje peníze a úsilí do odsunu nádraží, místo aby jako prioritu řešilo právě okruh.

Aktivisté upozorňují na to, že právě dnes Brno dosáhlo hranice ročního limitu 35 dnů pro nadlimitní celodenní průměr počtu částic polétavého prachu PM10 v ovzduší. Stačí pouze jediný den, aby Brno stejně jako loni limit překročilo.

"Hranice 35 dnů dosáhla pouze stanice na Svatoplukově ulici, která je nejzatíženější dopravou. Ostatní stanice jsou na tom o poznání lépe. Loni na tom byla jiná místa v tuto dobu podstatně hůře, což přisuzujeme mírné zimě," informoval Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu Brno. Brno má na svém území 11 měřicích stanic a loni limit 35 dnů překročily čtyři z nich. Některé měly kolem 70 dnů. "Největším problémem je doprava, která je hlavní příčinou znečištění ovzduší. Městu chybí obchvat, a proto se auta dostávají do centra. Tam pak způsobují vysokou koncentraci škodlivých látek," doplnil Skeřil.

Na neúnosnou situaci v ovzduší dlouhodobě upozorňuje brněnská Strana zelených, která požaduje zavedení nízkoemisní zóny v centru města. Díky ní by se vyznačeným místům musela vyhnout starší vozidla, která nejvíce ovzduší znečišťují. Město zavedení zóny zváží. "Snažíme se i o další opatření ke zlepšení situace. Koupíme nové moderní autobusy městské hromadné dopravy, sázíme izolační zeleň a dotujeme blokové čištění ulic. Jsme také zastáncem vybudování R43, která by odvedla nejvíce vozidel z dotčených lokalit," informoval ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Zdroj: ČTK

Štítky ovzduší, limity, Brno, jemné částice, měření, životní prostředí, zprávy, vzduch, magistrát, Silnice I/42, Strana zelených, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dosáhlo ročního limitu 35 dnů pro znečištění ovzduší  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.