Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Morava je na počátku chřipkové epidemie

Jihomoravský kraj je na počátku chřipkové epidemie. Podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek má akutní respirační onemocnění a chřipku 1700 lidí na 100.000 obyvatel. To je zhruba 20.000 mezi 1,2 milionem obyvatel jižní Moravy. Chřipka netvoří ani deset procent.

Podle Ciupek počet nemocných poslední týdny stoupal a dá se předpokládat stejný vývoj. Situaci by mohly zmírnit brzké jarní prázdniny školáků, které zamezí kontaktu nemocných jedinců v kolektivu. Žádná doporučení ohledně zákazu návštěv zatím hygienici nedávají.

Akutní respirační onemocnění obsahují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka podle Ciupek zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní.

Hygienici sbírají informace od lékařů, o dalších nemocných ale nemusejí vědět kvůli tomu, že odbornou pomoc nevyhledali. „V posledních týdnech se počet nemocných zvedá, proto lze říct, že jsme na počátku epidemie. Hodnota 1700 případů na 100.000 obyvatel je právě taková ta vachrlatá hranice pro epidemii," uvedla Ciupek.

Loni hygienici vyhlásili epidemii na počátku ledna, kdy počet nemocných dosahoval 1800 případů na 100.000 obyvatel. Tehdy dali doporučení nemocnicím a ostatním organizacím zakázat návštěvy. „Postupně se nám tehdy nemocnost dostala skoro až na 2500 nemocných na 100.000 obyvatel," připomněla Ciupek.

Letos by epidemii mohly zmírnit jarní prázdniny ve školách, které jsou na jižní Moravě v plánu od 5. února. Nemoc se tak nebude alespoň po dobu prázdnin ve velkém šířit mezi dětmi, které bývají často zasaženou skupinou.
 

Zdroj ČTK

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava je na počátku chřipkové epidemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.