Salmonela na talíři. Brněnské halal řeznictví prodávalo problematické maso

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Kolem dvou set kilogramů problematického zboží odhalili veterináři v halal řeznictví v Brně. Šlo o různé druhy masa a vnitřností, k většině neměl prodejce potřebné doklady. Inspektoři proto mají podezření, že část pochází z nelegální porážky. V prodejně navíc nedodržovali ani správnou teplotu a potřebnou hygienu.

Veterináři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v halal prodejně v Brně asi dvě stě kilogramů masa a vnitřností nejasného původu. Výrobce nedovedl prokázat jeho původ, je podezření, že část pochází z nelegální porážky. Maso navíc nebylo skladováno při správné teplotě. 

Co znamená halal maso?
Arabské slovo halal zamená přípustné. Jde o maso a masné výrobky, které se připravují na základě islámského práva. Aby maso získalo certifikát halal, musí se zvíře zabít podle muslimské tradice. V České republice vyvolává halal certifikát řadu kontroverzí.

Provozovatel prodejny by podle mluvčího SVS Petra Majera mohl za porušení platné legislativy dostat pokutu až do výše padesáti milionů korun. V prodejní vitríně i v chladicím boxu v zázemí prodejny našili veterinární inspektoři nebalené hovězí výsekové maso, hovězí vnitřnosti a kuřecí maso skladované při nevyhovujících teplotách.

„Celkem to bylo více než 120 kilogramů masa. Nejvýrazněji byla teplota překročena u hovězího, v jádře se pohybovala mezi 20 až 30 stupni Celsia, legislativní limit je přitom u něj sedm stupňů. K hovězímu masu a vnitřnostem chyběly doklady s povinnými údaji o jeho původu," uvedl Majer.

V lednici pod pultem se v době kontroly nacházelo více než sedm desítek kilogramů nebaleného skopového masa. Části jatečně upravených těl nebyly označeny značkou zdravotní nezávadnosti a prodejce opět neměl žádné doklady o původu masa. Přestože měl čas na jejich dodání, ani v následujících dnech tak neučinil, potvrdil Majer.

Jak probíhá halal porážka?
Zvíře by při ní mělo být položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla, a to jedním tahem nože, při kterém dojde k přetnutí tepny, jež zásobuje mozek krví. Po podříznutí pak zvíře v některých případech může být pověšeno za zadní nohy kvůli důslednému vykrvácení (krev je pro muslimy nečistá).

Veškeré nevyhovující maso bylo znehodnoceno barvivem. Prodejce je nyní na vlastní náklady musí zlikvidovat v asanačním podniku.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Brno, řeznictví, inspekce, kontrola, maso, Státní veterinární správa drůbež, zdraví, hygiena, pokuta

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.