Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Praktičtí lékaři chystají protest. V Jihomoravském kraji zřejmě nebudou zavřeny všechny ordinace

Jihomoravské Sdružení praktických lékařů jedná o tom, jakou podobu bude mít protest praktiků vyhlášený na 29. a 30. října. Zatím zvažují, že by nebyly zavřené zcela všechny ordinace, řekl krajský zástupce Ivo Procházka. Důvodem protestů je podoba úhradové vyhlášky na příští rok. Praktičtí lékaři počítali s meziročním růstem úhrad zdravotní péče o 3,3 procenta, podle aktuálního znění vyhlášky se ale mají úhrady zvýšit o 2,83 procenta. Peníze dostávají z veřejného pojištění.

Argumenty pro protest jsou podle Procházky jednoznačné. „Kapitace (platba za každého registrovaného pacienta) reflektuje, že péče o jednotlivé věkové kategorie je různě náročná. A podle toho lékař dostává odměnu. S tímto atributem se ale 27 let nehýbalo, byť třeba lékařům pečujícím o děti nebo seniory přibyla péče a mnoho povinností," míní Procházka. Doufá, že se zástupci lékařů s ministerstvem ještě domluví. „Pokud se ale nic nezmění, tak půjdeme do toho. Ne, že bychom byli chamtiví, ale potřebujeme, aby peníze šly i do primární péče," dodal.

O podobě protestu na jižní Moravě ještě diskutují, podle Procházky by ale neměly být zavřené všechny ambulance. „Dostupnost akutní péče by byla zajištěná, zatím ale máme jen pracovní verzi," poznamenal. Sdružení praktických lékařů je dobrovolná organizace, která na jižní Moravě zastřešuje kolem 650 členů. Je to asi 90 procent všech praktiků působících v kraji, řekl Procházka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lékaři, protest, Jihomoravský kraj, ordinace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktičtí lékaři chystají protest. V Jihomoravském kraji zřejmě nebudou zavřeny všechny ordinace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.