Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Brněnská neziskovka provozuje linku pomoci pro hráče hazardních her. Lidé se tam nově dovolají také v noci

Společnost Podané ruce, která sídlí v jihomoravské metropoli, provozuje telefonickou linku, na kterou se mohou obracet lidé se závislostí na hazardních hrách. Od dubna je nově k dispozici psychologická podpora nepřetržitě. Společnost tak reaguje na otevírací dobu provozovatelů. Obracet se na linku mohou i blízcí hráčů.

Bezpečný prostor pro sdílení obav

Se závislostí na hazardních hrách pomáhá speciální telefonická linka, kam lidé mohou volat, aby se jim dostalo pomoci. Telefonní kontakt často slouží jako důležitý mezikrok k vyhledání navazující odborné pomoci, ke které může být těžké se odhodlat. Provoz linky zajišťuje společnost Podané ruce skrz portál Naberte Kurz ve spolupráci s projektem Zodpovědné hraní.

„Linka pomoci je sice častěji využívaná jako jednorázový nástroj, ale mnozí klienti se nám ozývají i vícekrát. Jejich situace se vyvíjí a chtějí ji s námi konzultovat. Ve většině případů se ale jedná o jednorázový kontakt,” popsala vedoucí pracovnice linky Jana Dominika Šatánková.

„Ozývají se nám lidé v různých fázích své hráčské kariéry. I témata, která s nimi řešíme, jsou proto různorodá. Mluvíme spolu například o pravděpodobnosti výher a fungování hazardních her, ale také o potřebě získat nad hraním kontrolu. S osobami blízkými poté probíráme jejich pocit ohrožení či finanční problémy. Poskytujeme bezpečný prostor pro sdílení všech obav a starostí souvisejících s hraním,” shrnula Šatánková.

VIDEO: Celníci na jihu Moravy odhalili čtyři nelegální herny. Zabavili v nich osmnáct automatů

Čtyři nelegální herny odhalili jihomoravští celníci od začátku kalendářního roku. V Brně, v Boskovicích, ve Znojmě a u Vyškova zadrželi celkem osmnáct technických herních zařízení a přes jedenáct tisíc korun. Na problémová místa se musí...

Volající z celého Česka

Ze statistik za rok 2023 vyplývá, že nejvíce hovorů na Linku pomoci přišlo z Prahy. Volající ale často vyhledávali pomoc také z Jihomoravského, Olomouckého a Středočeského kraje. Klienti byli nejčastěji starší pětačtyřiceti let. O pomoc přitom běžně nevolají jen samotní hráči, ale také jejich blízcí, kteří potřebují poradit nebo vyslechnout.

Provoz nonstop poradenských služeb je nově rozdělen do dvou režimů. V plném režimu od osmi hodin ráno do desíti hodin večer lze nejen využít telefonní pomoci, ale také soukromých i skupinových chatů, diskuzních fór, emailů a dalších služeb. V nočním pohotovostním režimu poté funguje pouze Linka pomoci.

„Noční režim od dubna zajišťujeme systémem centrály, která volající přepojuje na vyškolené odborníky a zaměstnance, kteří jsou zrovna ve službě. Ti na lince předávají potřebné informace a poskytují krizovou intervenci. Až posléze klienty převádí do terapeutických center, adiktologických či dluhových poraden v místě jejich bydliště,” vysvětlil Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky hazard, automaty, Společnost Podané ruce, pomoc, telefon, linka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Brněnská neziskovka provozuje linku pomoci pro hráče hazardních her. Lidé se tam nově dovolají také v noci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.