Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kardiologové v Brně prodiskutují vliv komunismu na zdraví Čechů. Lidé se o sebe od té doby nestarají, tvrdí

Experti na kardiologii přijedou do Brna, aby diskutovali o vlivu komunismu na zdraví Čechů. Lékaři tvrdí, že léta komunismu Čechy zkazila. Nechtějí se o sebe prý starat, proto jsou dlouho nemocní nebo rovnou umírají. V ohrožení je zejména srdce, protože na kardiovaskulární choroby zemře v Česku více lidí než na všechny nádory dohromady.

Na nemoci srdce zemře nejvíce lidí

Na nemoci srdce a cév zemře v České republice více lidí než na všechny nádory dohromady. Přestože mají kardiologové k ruce čím dál vyspělejší léky, technologie a postupy, pacientů s chorobami srdce a cév stále přibývá. Podle expertů za to nepřímo může éra komunismu, protože se v té době lidé o sebe odnaučili starat.

Jediné opravdu účinné řešení tkví dle lékařů v prevenci. A zrovna v ní Češi za západní Evropou výrazně pokulhávají. Stovky odborníků přijedou do jihomoravské metropole, aby o tomto tématu diskutovali.

„Česká populace se na rozdíl od západních evropských zemí nezapojuje aktivně do péče o vlastní zdraví. Je to historická věc. Čtyřicet let komunismu v nás nastolilo určitou pasivitu a víru, že naše zdraví je věc ostatních, že se lékař postará,“ vysvětlil v tiskové zprávě předseda České kardiologické společnosti Petr Ošťádal.

Lékaři v Brně pomáhají lidem se srdeční vadou. Novou chlopeň vymění za tři čtvrtě hodiny

V brněnské nemocnici doktoři pomáhají lidem s aortální stenózou, kteří se bojí velké operace. Speciální a bezpečnější metodou pacientům za necelou hodinu nahradí chlopeň za novou šitou na míru, ve které po zákroku znovu volně proudí krev. Nemocní...

 Češi zanedbávají prevenci

Češi se podle lékařů stále drží starých návyků, nechtějí se měnit a podílet se na rozhodování o vlastní budoucnosti. „A to platí jak v primární prevenci, tak i poté, co k nějaké srdeční či cévní příhodě dojde, tedy v sekundární prevenci,“ doplnil Ošťádal.

Příkladem pasivity je podle lékařů například fakt, že hodnoty cholesterolu si nechá změřit pouze polovina rizikové populace. Česká populace se vyznačuje také vysokým počtem aktivních kuřáků, vysokou spotřebou alkoholu, vysokým podílem obézních jedinců nebo nízkou pohybovou aktivitou.

„To všechno jsou rizikové faktory onemocnění srdce a cév. Kardiologové věří, že stávající stav může výrazně zlepšit důsledné informování veřejnosti o tom, že každý má své zdraví z velké části ve vlastních rukou,“ uzavřel Ošťádal.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiologové v Brně prodiskutují vliv komunismu na zdraví Čechů. Lidé se o sebe od té doby nestarají, tvrdí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.