Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé reagují na návrat duhového průvodu do Brna podporou i rozpaky

Součástí čtvrtého ročníku LGBTQ+ festivalu Brno Pride Week, který proběhne od 18. do 25. května, bude množství kulturních, vzdělávacích i sportovních akcí s queer tématikou. V rámci festivalu ulicemi Brna projde duhový průvod oslavující rozmanitost, stane se tak po čtrnácti letech. Jak se k duhovému průvodu staví brněnští zastupitelé? Přečtěte si jejich odpovědi.

Do ulic Brna se po letech vrátí duhový průvod. Doplní jej týden plný akcí spojených s queer tématikou

Nad Brnem se opět po roce objeví duha. Čtvrtý ročník LGBTQ+ festivalu Brno Pride Week letos potrvá od 18. do 25. května. Návštěvnictvo čeká týden plný kulturních, vzdělávacích i sportovních akcí s queer tématikou. Do ulic jihomoravské metropole...

Otázka: Do ulic Brna se letos po čtrnácti letech vrátí duhový průvod. Jak vnímáte důležitost konání této akce právě v Brně?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Jiří Oliva (ČSSD)

Já osobně jsem v těchto otázkách dost tolerantní. Myslím, že každý má právo si dělat co chce, když tím neporušuje zákony a neškodí druhým. Je potřeba ale i respektovat názory jiných a nevnucovat svůj pohled na svět ostatním.

Leoš Prokeš (SPD)

Podobná iniciativa vzbuzuje rozpaky a představuje pouze zbytečné vynakládání prostředků daňových poplatníků, s čímž nemůžeme nikdy souhlasit. Organizátoři by měli pochopit, že tato akce nijak nepřispívá k podpoře sexuálních minorit, které si přejí žít pokojným životem v rámci stejnopohlavního vztahu. Ve skutečnosti takovéto události, jakými jsou LGBTQ+ festivaly, mohou ve veřejném vnímání zvrátit obraz těchto osob a představovat je jako vybočující, aktivistické a excentrické skupiny. Sexuální preference by měla být soukromou záležitostí každého jedince a ti, kteří se chtějí chovat provokativně nebo exhibicionisticky, ať už jsou heterosexuálové nebo jinak orientováni, by měli vyhledávat speciálně určené soukromé kluby pro takové aktivity.

Filip Chvátal (KDU-ČSL)

Věřím v hodnotu tolerance a respektu vůči všem lidem, bez ohledu na jejich sexuální orientaci či genderovou identitu. Každý má právo na svobodu shromažďování a vyjádření svých názorů v rámci zákonných a demokratických prostředků. Jestliže se někdo rozhodne uspořádat průvod nebo jinou akci, která slouží vyjádření identity a boji za práva komunit, tak by mělo by být naší povinností zajistit hladký průběh. Osobně nezastávám názory této komunity, ale je pro mě důležité se postavit za respektování lidských práv. Proto vítám každý krok směrem k vytvoření společnosti, která je otevřená, inkluzivní a tolerantní.

Monika Lukášová Spilková (Piráti)

Brno vždy bylo a věřím, že i do bodoucna bude významné kulturní a společenské centrum. Proto jsme velmi rádi, že se opět vrací duhový průvod a že jako Piráti můžeme být součástí této akce, podpořit rozmanitost a ukázat, že nám na podpoře queer lidí opravdu záleží. Naše strana stojí v čele podpory a obrany práv LGBT+ komunity. Naše dlouhodobé závazky a konkrétní kroky ukazují naši neustálou snahu o zlepšení života a práv queer lidí. Náš aktivní přístup přináší skutečnou změnu a posiluje rovnost ve společnosti. Budeme nadále bojovat za rovnoprávnost všech lidí v naší zemi a manželství pro všechny.

Jasna Flamiková (Zelení)

Duhový průvod vítám, do Brna jako pestrého města patří. Přidávám úryvek z proslovu tatínka u obřadu, kterým jsem spolu prováděla dvě nevěsty v bílém: „Osobně jsem tak přesvědčen, že dnešní obřad je demonstrací vaší touhy po životě v pravdě, demonstrací vaší hrdosti na vrozenou orientaci, a zejména pak demonstrací vaší vzájemné lásky, což je bezesporu důvod ten nejsilnější. Rozšířit něčí práva nutně neznamená omezit práva někoho jiného. I přes svůj pokročilý věk věřím, že se dožiji dne, kdy i v mé vlasti moje dcera a její partnerka, co se týče uzavírání manželství, budou požívat stejných práv jako příslušníci většinové společnosti.“


Ze zastupitelských klubů ODS + TOP 09 a ANO 2011 nikdo neodpověděl.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, menšiny, Brno Pride, průvod, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Aneta Langerová, již při prvním jejich pochodu Prahou řekla, že neví, proč kolem toho dělat takový povyk ... V USA tohle podporuje hlavně strana současných tzv. „Demokratů“, aby si získali voliče - „ber, kde ber“... J. F. Kennedy by se zřejmě nestačil divit, jak teď vypadá západní svět svobody a demokracie, svět kapitalismu ...

Pondělí, 29. dubna 2024, 15:58Odpovědět

Marie Glanczová

radní a primátorka z ODS a Piráti se přidají?

Sobota, 27. dubna 2024, 21:04Odpovědět

Tomas Vodicka

Odporné zrůdy!! Snad i u nás jednou budeme mít vládu jako v Maďarsku nebo Rusku, která si na tyhle zbytečné existence došlápne. Doufám, že si to slušní Brňané nenechají líbit a pořádně jim tu jejich akci "zpříjemní"

Pátek, 26. dubna 2024, 09:19Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé reagují na návrat duhového průvodu do Brna podporou i rozpaky  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.