Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Do ulic Brna se po letech vrátí duhový průvod. Doplní jej týden plný akcí spojených s queer tématikou

Nad Brnem se opět po roce objeví duha. Čtvrtý ročník LGBTQ+ festivalu Brno Pride Week letos potrvá od 18. do 25. května. Návštěvnictvo čeká týden plný kulturních, vzdělávacích i sportovních akcí s queer tématikou. Do ulic jihomoravské metropole se také po čtrnácti letech vrátí duhový průvod oslavující rozmanitost.

Bojovat proti stereotypům a budovat komunitu

Hlavním cílem organizačního týmu je vytvořit prostor, kde se každý cítí vítán a respektován. Proto se v rámci festivalu každým rokem snaží budovat silnější komunitu, bezpečnější prostředí a různorodější program pro široké spektrum lidí. Program proto nezapomíná na rodiny s dětmi, věřící ani na ty, co s queer komunitou sice nemají nic společného, ale tematika je zajímá. 

„Základním kamenem letošního programu je festivalová filozofie a tři základní hodnoty, pečovat, vzdělávat a propojovat," uvedla mluvčí Brno Pride Week Eliška Mádrová. Mádrová dále doplnila, že jedním z cílů letošního ročníku je i spolupráce s novináři a destigmatizace témata v médiích a odstranění negativních a škodlivých stereotypů z mediálního prostoru. 

Pečovat

„Věříme, že péče o komunitu je základem naší práce. Proto máme v programu několik akcí, které lidem poskytnou bezpečný prostor pro hledání nových přátel, začleňování se do komunity a hledání podpory. Péčí se letos hlouběji zaměřujeme na dospívající a duhové rodiny. Pro ty je připravena přednáška Plánování duhové rodiny s Terezou Kadlecovou, která v organizaci Prague Pride vede kurz pro budoucí duhové rodiče a Veronikou Kodešovou, maminkou z duhové rodiny," přiblížila část programu ředitelka duhového festivalu Michaela Chylová.

Festival ovšem není jen záležitostí dospělých. Stejně jako minulý rok, kdy dětem předčítala drag queen, i letos mohou rodiny se svými ratolestmi navštívit interaktivní čtení dětských knížek. Herečka Kateřina Jebavá propůjčí hlas příběhu Princ a princ, v němž se děti setkají s neobvyklou láskou. Právě tato kniha se stala předlohou pro stejnojmenné divadelní představení, které v minulém týdnu uvedlo brněnské divadlo Polárka.

V Brně vznikla inscenace o dvou princích, kteří v sobě najdou zalíbení. Nabádá k toleranci

V brněnském Divadle Polárka vznikla inscenace o dvou princích, kteří v sobě najdou zalíbení. Je určená dětem od pěti let a jejich rodičům. Vychází z knihy Princ & Princ nizozemských autorek Lindy de Haanové a Stern Nijlandové. Ukazuje jiný...

Vzdělávat

Iniciativa se jak věnuje aktuálním tématům v komunitě, tak dlouhodobým otázkám jako je například psychické zdraví queer osob, kterých je v Česku odhadem asi milion. Na Masarykově univerzitě v roce 2023 vznikl dlouhodobý projekt Queer zdraví. Současný pohled vědy, vysvětlení i čerstvé poznatky aktuálního projektu představí v
přednášce výzkumnice Andrea Stašek.

Vzdělání je podle nás klíčem k porozumění a respektu. Proto se snažíme vzdělávat jak členy naší komunity, tak i lidi mimo ni. Panelová diskuse Queer lidé v médiích a popkultuře otevře témata od reprezentace queer lidí obecně, až po detailní analýzu stereotypů a jejich kulturně-historický kontext," vysvětlila Chylová.

Hosty zmíněné diskuse budou Iveta Jansová, vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity, odborník na minority Jeffrey Alan Vanderziel z Masarykovy univerzity a odbornice na LGBT+ identity Jana Jedličková z Univerzity Palackého. Režisérka Daniela Špinar přiblíží umělecký pohled na queer problematiku a celou debatou provede redaktor deníku N, Filip Titlbach. Ten se ujme také moderování debaty o současné queer literatuře v knihkupectví Martinus v OC Špalíček. V programu má místo také přednáška o konsentu a předcházení sexuálnímu násilí nebo diskuse a přednášky o umění. 

Propojovat

Organizátoři festivalu chtějí propojovat různé skupiny a generace. Týden oslav proto odstartuje prvním ročníkem brněnského duhového běhu Pride Run v parku Anthropos. Benefiční akce s podtitulem “Běžíme si pro rovná práva” přinese asi 4,5 km dlouhý závod podporující LGBT+ komunitu a nabídne doprovodný program pro queer účastnictvo, rodiny s dětmi i širokou veřejnost. Ze sportovních aktivit festival nabídne i jógu pro rodiny s dětmi i dospělé, nebo třeba taneční lekci salsy.

Podle Chylové se ukazuje, že propojení církve s LGBTQ+ hnutím není až takovým problémem, jak se na první pohled může zdát. Již počtvrté proto farářka Církve československé husitské Sandra Silná povede nedělní bohoslužbu, která upozorní na důležitost přijímání všech lidí bez ohledu na jejich sexuální orientaci či identitu.

Pride se do města navrátí po čtrnácti letech

Největší a zároveň zakončovací událostí letošního Brno Pride Week bude duhový průvod, který se do jihomoravské metropole vrátí po 14 letech. Předposlední průvod se záštitou pride v roce 2008 narušili extremisté a musel být ukončen. „V tom roce musela zasahovat i záchranná služba, protože spousta účastníků se v průvodu nadýchala slzného plynu. O dva roky později proběhl ještě poslední průvod, ale ani ten se neobešel bez nepříjemných incidentů," řekla produkční průvodu Melinda Murárová.

Navrácení duhového průvodu do ulic Brna se dožadovali sami členové queer komunity. Organizátoři se jim proto rozhodli vyhovět, apelují přitom především na bezpečnost. „Jeden z důvodů, proč jsme průvody nepořádali, byla bezpečnost. Tento rok se na průvod cítíme být připravení a chceme ho udělat v souladu s našimi hodnotami, tedy klidný a hlavně bezpečný. V rámci průvodu i celého festivalu spolupracujeme s bezpečnostními složkami i soukromou security službou,” vysvětlila Chylová. 

I přes všechna bezpečnostní opatření nebude zveřejněna trasa průvodu, a to na doporučení policistů. Už nyní se na sociálních sítích v souvislosti s průvodem objevují výhružky blokád a násilí, které tým monitoruje. Kvůli bezpečnosti všech zúčastněných bude proto předem známé pouze místo, odkud bude průvod vycházet a kam se bude vracet. „Chceme klidným způsobem ukázat, že tady jsme a vždycky jsme tu byli, a že queer lidé nepatří na okraj společnosti a mají stejná práva jako všichni ostatní," doplnila Murárová.

Týdenní festival bude financován ze soukromých i veřejných peněz. Náklady ve výši dva miliony korun pokryjí individuální dary, veřejné dotace, individuální dotace od Pirátů, granty od soukromých firem i Jihomoravského kraje. Na finanční pokrytí nedělního průvodu momentálně probíhá sbírka, která má tři milníky. První z nich, který zároveň zajistí uskutečnění průvodu, je 100 tisíc korun. Jihomoravský kraj festival podporuje dlouhodobě, podpora od města má spíše symbolický charakter.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, Pride, průvod, hrdost, oslava, akce, kultura, LGBTQIA+

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Duha se ukázala po povodních dle BIBLE, ale tato akce nemá s Hospodinem nic společného......

Pondělí, 22. dubna 2024, 16:45Odpovědět

Diskutér T.

To nebude duha už ani na obloze?

Pondělí, 22. dubna 2024, 16:44Odpovědět

Do ulic Brna se po letech vrátí duhový průvod. Doplní jej týden plný akcí spojených s queer tématikou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.