Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Lidé budou na Moravském náměstí v Brně číst jména obětí holokaustu

V Brně proběhne počátkem května několik akcí pojících se s mezinárodním dnem holokaustu a hrdinství Jom ha-šoa. Velmi výraznou akcí bude maraton veřejného čtení jmen obětí holokaustu na Moravském náměstí. Organizátoři vyzývají veřejnost, že ke čtení jmen zesnulých se může připojit kdokoliv.

Vzpomínka na Nicholase Wintona

V neděli 5. května od pěti hodin odpoledne připomene památku obětí holokaustu přednáška Terezie Dubinové o nositelích titulu Spravedliví mezi národy o lidech, kteří s nasazením vlastního života pomáhali Židům. Ta proběhne ve Vile Stiassni.

Na stejném místě proběhne od sedmi hodin večer promítání filmu Síla lidskosti-Nicholas Winton o muži, který v roce 1939 z vlastní iniciativy zachránil během nacistické okupace Československa 669 převážně židovských dětí a podařilo se mu je převézt přes hranice do Velké Británie z nacistického Německa.

Čtení jmen obětí holokaustu na Moravském náměstí

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“ si veřejnost připomíná prostřednictvím vzpomínkových obřadů k uctění památky obětí holokaustu.

V pondělí 6. května proběhne od dvou hodin odpoledne na Moravském náměstí maraton veřejného čtení jmen obětí holokaustu Jom ha-šoa. „K akci je možné se připojit kdykoli v jejím průběhu. Každý, kdo přijde, obdrží seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak může dle svého uvážení přečíst, vyslovit je nahlas a vrátit tak zapomenuté oběti lidské nenávisti, násilí a bezpráví do našeho povědomí i společné historie,“ vyzvala Kateřina Höferová za ŠTETL centrum židovské kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Wittka

Štítky holokaust, Moravské náměstí, čtení, jména, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé budou na Moravském náměstí v Brně číst jména obětí holokaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.