Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocnost na jihu Moravy opět stoupla. Přibylo nemocných s respiračními nemocemi

Po výrazném propadu počtu nemocných s respiračními nemocemi na jihu Moravy o vánočních prázdninách těchto případů v prvním týdnu roku 2024 opět přibylo. Podle aktuálních údajů Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje (KHS JMK) bylo k dnešnímu dní v kraji 1604 nemocných na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 1139 nemocných.

Příčina onemocnění se u každého pacienta nezkoumá

Pokles nemocnosti o svátcích na konci loňského roku a s nimi spojených školních prázdninách je každoroční. V uplynulém týdnu stoupla nemocnost ve všech věkových skupinách, ale nejvíce u školních dětí od šesti do 14 let. Nejvíce rostl počet nemocných v Brně, na Brněnsku a na Blanensku.

Podle ředitelky protiepidemického odboru KHS JMK Renaty Ciupek nelze určit, jaký podíl má na nemocech covid. Příčina onemocnění se u každého pacienta nezkoumá, většina případů je diagnostikována na základě klinických příznaků, proto to nelze přesně určit, dodala. „Při tak velkých počtech pacientů s respiračními infekcemi by to nebylo ani reálné, ani únosné, u nezávažných případů, kterých je většina, ani účelné pro léčbu, která je symptomatická," uvedla Ciupek.

Většina onemocnění má podobu respirační virózy s teplotami

Podle údajů na stránkách ministerstva zdravotnictví bylo za posledních sedm dní v kraji 52 případů covidu na 100 tisíc obyvatel.

Ciupek doplnila, že většina onemocnění má podobu respirační virózy s teplotami, rýmou a kašlem, objevují se potvrzené případy onemocnění virem chřipky typu A s typických průběhem a horečkami okolo 40 stupňů Celsia a celkovou schváceností.

Hygienici počítají nemocnost z počtu pacientů, kteří vyhledali lékařskou pomoc. Údaje pocházejí od 186 praktických lékařů pro dospělé a 106 lékařů pro děti a dorost z celého kraje, kteří registrují dohromady téměř 430 tisíc lidí, což je asi 40 procent obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, koronavirus, chřipka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost na jihu Moravy opět stoupla. Přibylo nemocných s respiračními nemocemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.