Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě přibývá pacientů s covidem. Dva ve vážném stavu leží v Brně

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně pečuje o dva pacienty s koronavirem ve vážném stavu, jeden z nich je na umělé plicní ventilaci. Pacientů s koronavirem přibývá i v dalších jihomoravských nemocnicích, většinou se léči i s jinými nemocemi a jejich stav není vážný. Situace s výpovědmi lékařů z přesčasů péči o ně neovlivnila, vyplývá z odpovědí oslovených zástupců nemocnic.

Ve svatoanenské nemocnici bylo k úterý hospitalizováno 15 pacientů s koronavirem. „V krátkodobém horizontu jde o nárůst, minulý týden jsme jich měli devět. Nicméně například v listopadu už jich bylo také osmnáct. Většinou jde o starší pacienty s dalšími chorobami, covid byl primární příčinou hospitalizace u devíti z nich," sdělil mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Fakultní nemocnice Brno nyní podle mluvčí Lenky Martinkové eviduje 48 pacientů, kteří mají koronavirus.

Pacienti s koronavirem leží také v Nemocnici Znojmo. „Na infekčním oddělení máme hospitalizováno 12 pacientů, jsou v seniorském věku a mají řadu přidružených onemocnění. Žádný dramatický nárůst v současné době neevidujeme, jedná se spíše o zhoršení zdravotního stavu v návaznosti na virózy, které jsou v populaci," sdělila mluvčí Petra Veselá.

Nárůst v porovnání s předchozími měsíci pociťuje kyjovská nemocnice, kde je nyní na infekčním oddělení devět pacientů. Minulý týden jich bylo 16. Změnila se také skladba, nyní jde výhradně o covidové pacienty, uvedla mluvčí Veronika Hollerová. Polovina z nich má lehký průběh nemoci, polovina střední. Ve Vyškově za týden přibylo několik pacientů s covidem. Podle mluvčí Šárky Urbánkové žádný z nich není ve vážném stavu následkem koronaviru.

V hodonínské nemocnici se nyní léčí pět pacientů s koronavirem, nárůst zařízení vnímá také na pohotovosti a ambulancích, nemocných přibývá i mezi zaměstnanci. Nemocnice Břeclav nárůst počtu pacientů s koronavirem nepociťuje.

V Jihomoravském kraji bylo v uplynulém týdnu na 100 tisíc obyvatel 2097 lidí s akutní respirační infekcí. Pokračoval pozvolný mírný nárůst nemocnosti s lokálními ohnisky, kdy nejvyšší byla podle dat hygieniků na Brněnsku. Nejvíce postiženou skupinou byly děti do pěti let a nemocnost rostla také u lidí starších 65 let. Nejčastěji byly na vině covid, rhinoviry, viry parainfluenzy a RS viry. Některé nemocnice v reakci na zvýšenou nemocnost omezily návštěvy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Brno

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, zdraví, zima, covid, virus, koronavirus, nemoc, nemocnice

Na jižní Moravě přibývá pacientů s covidem. Dva ve vážném stavu leží v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.