Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Asistovaná reprodukce přináší šance na šťastné rodičovství 

PR článek

Cesta k vytoužené rodině bohužel nemusí být vždy jednoduchá. Pokud je právě ta vaše složitější, nevěšte hlavu. Nejste v tom sami. Problémy s otěhotněním má v České republice každý pátý pár. Pomyslnou pomocnou ruku v této nelehké životní situaci podávají odborníci na klinikách reprodukční medicíny. Většina párů, které jejich pomoc využijí, se tak nakonec může radovat z miminka.

Podle doporučení gynekologů by měly páry navštívit specializované kliniky po roce neúspěšného snažení. Pokud je ženě více než 35 let, přijít by měla spolu s partnerem už po půl roce. Pomocí specializovaných metod mohou odborníci odhalit, kde se ukrývá problém. „Prvním krokem léčby v Repromedě je vždy důkladné testování. U ženy se zaměřujeme především na ultrazvukové, hormonální a genetické vyšetření. U mužů je pak primární vyšetření spermiogramu spolu s genetickým testováním,“ popisuje ředitelka reprodukční kliniky REPROMEDA MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D. a doplňuje, že pečlivá diagnostika je základ řešení problému. 

Kombinace tradiční a moderní medicíny 

Párům, které se snaží o miminko, klinika nabízí také alternativní metody, jako je fytoterapie, akupunktura nebo hormonální jóga. Právě hormonální jóga se v poslední době těší velké oblibě. Pomáhá totiž prokrvit a aktivovat oblast reprodukčních orgánů, ale především udržovat duševní rovnováhu. Nejlepším řešením je ale kombinace tradičních postupů a moderních metod. 

Pro úspěch IVF léčby je zásadní genetické testování

Pokud se pár rozhodne využít umělé oplodnění je na základě výsledků vstupního testování stanoveno potřebné množství stimulačních preparátů pro ženu. Ty mají za cíl, aby ve vaječnících dozrál vyšší počet vajíček než v přirozeném cyklu. Zralá vajíčka se poté ženě odeberou v krátkodobé anestezii. Celý zákrok netrvá déle než 10 minut. Odběr spermatu je zase proveden masturbací do speciální nádobky. V embryologické laboratoři se obě buňky spojí a vzniklé embryo se dále vyvíjí v inkubátoru. 

Nezbytnou součástí moderní léčby neplodnosti jsou genetická vyšetření. Nejdříve jsou vyšetřeni oba partneři. „Úplným základem je stanovení karyotypu, tedy chromozomální výbavy jedince. Partneři by také měli být otestováni na přenašečství dědičných onemocnění. I přesto, že jsou oba na první pohled zdraví, mohou být skrytými nositeli genetické mutace,“ vysvětluje Veselá z REPROMEDY. V pozdější části léčby jsou pak geneticky vyšetřena vzniklá embrya, což výrazně zvyšuje úspěšnost celé léčby. Vybraná embrya se následně transferují zpět do dělohy ženy. 

Na léčbu vám přispěje zdravotní pojišťovna

Pokud je ženě mezi 22 a 40 lety přispívají na léčbu neplodnosti zdravotní pojišťovny. V případě, že je během IVF léčby ženě do dělohy zavedeno pouze jedno embryo, podílí se pojišťovny na čtyřech cyklech. Doplatky za jeden IVF cyklus se pohybují v rozmezí 40 až 70 000 korun. Záleží na množství stimulačních preparátů i podpůrných metodách, které společně s lékařem vyberete.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Repromeda, Těhotenství

Asistovaná reprodukce přináší šance na šťastné rodičovství   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.